szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Brit-francia halászati vita akadályozhatja meg az Egyesült Királyság rendezett kilépését az Európai Unióból.

Újabb, immár ki tudja, hányadik akadályához érkezett a Brexit, hiszen most a halászati jogokon veszett össze Franciaország és Nagy-Britannia. Előbbi azt szeretné elérni, hogy a francia és más uniós halászok ugyanannyi halat foghassanak a brit vizeken, mint eddig. Ezt az álláspontot egyébként a hollandok és dánok is osztják, ám a britek idegenkednek a gondolattól, mondván a szakítás az szakítás.

Márpedig hamarosan, október 15-én és 16-án tartják a következő csúcstalálkozót az EU tagállamainak vezetői, és a Bloomberg szerint akár ezen az egy dolgon is megbukhat a lassan finisébe érkező tárgyalássorozat. Bár a látszólag teljes az egyetértés az EU-n belül, a lap információ szerint Brüsszel és Berlin ideges a mostani fordulat miatt és attól fél, hogy Emmanuel Macron francia elnök makacssága miatt tényleg megbukik a Brexit-megállapodás. A kérdés – jegyzi meg a Bloomberg – gazdaságilag teljesen marginális, sokkal inkább politikai töltete van, hiszen Macron végig a kemény tárgyalási pozíciót képviselte az unión belül.

Boris Johnson eközben azt kérdezi uniós partnereitől, hogy lesz-e megállapodás október 15-ig, mert ha nem, akkor inkább feláll a tárgyalóasztaltól. Brit részről úgy látják ugyanis, hogy rengeteg még a teendő, miközben túlságosan is szorít az idő.

És itt nemcsak a halászatra gondolnak, hanem arra is, hogy a brit konzervatívok benyújtották az új belső piaci törvényeket tartalmazó javaslatcsomagukat (Internal Market Bill), amely nemcsak nemzetközi szerződéseket rúg fel, hanem a Brexit-megállapodás egyes részeit is. Hiába kérte az EU, nem vonták vissza, hiszen Johnsonék állítása szerint a jogszabálycsomag elengedhetetlen ahhoz, hogy a válás után működőképes maradjon a brit gazdaság. És akkor az ír határ kérdéséről még nem is beszéltünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!