szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A Covid–19-válság súlyos mellékhatása: több mint 20 százalékkal kevesebb pénzt küldtek haza a fejlettebb országokból a családnak, mint tavaly. A perspektíva riasztó: több százmillió család léte kerülhet veszélybe a szegény országokban.

Egyre nőhet a reménytelenség annál a 800 millió embernél, akik a vendégmunkások hazautalásaitól függenek – hangsúlyozza a német gazdasági minisztérium egyik kutatóintézetének jelentése. A Knomad kiemeli: a szegény országok számára a hazautalások hatása fontosabb, mint a külföldi segélyeké, illetve a külföldi beruházásoké együttvéve.

554 milliárd dollár: tavaly ennyit utaltak haza a vendégmunkások. Tavasszal a nagy lezárások idején a Világbank 20%-os csökkenést jósolt, de félő, hogy a valós szám sokkal rosszabb lesz. "Áprilisban és májusban nagyot csökkentek a hazautalások, júniusban volt egy kis javulás, de most további visszaesésre számítunk" – nyilatkozta a Világbank szóvivője a Deutsche Wellének.

Mi a helyzet Európában, ahol tavaly 133 milliárd dollárt tett ki a vendégmunkások hazautalásainak összege? Megbízható adatok nincsenek – mondja a Nemzetközi Migrációs Szervezet képviselője. Marina Manke egy konkrét példát mesélt el a Deutsche Wellének: "azoknak a moldovai vendégmunkásoknak a fele, akiket meginterjúvoltunk, azt mondta, hogy nem küld haza semmit sem. Elveszítette az állását, így nincs miből."

A pénzügyi átutalást végző cégek is drámai csökkenésről számolnak be. A Western Union 17%-os csökkenést jelzett a második negyedévben. A MoneyGram szerint április és június között 13%-kal csökkent a forgalom.

A pénzügyi átutalásokért 3-7%-ot számolnak fel a cégek, amelyek ezen szépen keresnek. Tavaly 16-38 milliárd dollárral csapolták meg a vendégmunkások 554 milliárd dolláros átutalásait. Ha csökkentenék az átutalási díjat, akkor ez mérsékelhetné a forgalom csökkenését, de az alapproblémán nem változtat: ha a vendégmunkások tömegesen veszítik el a munkahelyüket, akkor nemigen tudnak semmit sem hazaküldeni a családnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében