szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pénzügyminisztérium új törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, számos változás jön.

Több új feladat is fog az adóhatóság hatáskörébe tartozni a most benyújtott NAV-törvény értelmében: a gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági ügyek intézése mellett a helyi iparűzés adóbevallást is az adóhivatalhoz kell benyújtani. Ez mintegy 800 ezer vállalkozásnak jelent adóadminisztrációs könnyebbséget majd 2021-től.

Jövőre debütál egy újabb, informatikai adóhivatali szolgáltatás: ez az áfabevallási tervezetek adóhivatali kiajánlása lesz, amivel várhatóan már 2021 második felében számolhat több mint félmillió áfabevalló cég.

Ha az Országgyűlés megszavazza a tervezetet, akkor egységes jogviszonyt is létrehoz: az adó- és vámhatósági szolgálati jogviszony nem tesz különbséget a civil és a hivatásos állomány között, és egyaránt vonatkozik majd a kormánytisztviselőkre, a pénzügyőrökre és az ügykezelőkre is.

Idén január 1-től a NAV univerzális végrehajtó szervvé vált és számos feladatkörrel bővült a szervezet hatásköre az elmúlt időben – emlékeztet a tárca: még 2018-ban kerültek át a közigazgatási ügyek, idén pedig már az összes törvényszéki ügy végrehajtását is a NAV végzi, ami a korábbiakhoz képest 2020-ban mintegy 300 ezer új ügyet jelent a Pénzügyminisztérium közleménye alapján.

Idén július 1-jével újabb feladatot vett át az adóhivatal: az egyéni vállalkozók nyilvántartását. Jelenleg több mint 562 ezer egyéni vállalkozó szerepel az adóhivatali adatbázisban. 2016 óta pedig több mint ötmillió magánszemélynek készíti el a NAV az szja-bevallási tervezetét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

Négy autó karambolozott az M3-ason

Négy autó karambolozott az M3-ason

Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden

Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden