szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ahogy sok más területen, a lakáshitelek és a személyi kölcsönök piacán is őrült év volt a 2020, mindenre rányomta bélyegét a koronavírus-járvány. Nézzük, mi olvasható ki az idei utolsó folyósítási adatokból, és mi várható 2021-ben.

Az idei év főszereplője kétségkívül a koronavírus-járvány, ami minden más mellett jelentős hatást gyakorolt a hitelpiacra is. Ez a hónap elején közzétett októberi folyósítási adatokon is érezhető, különösen a fogyasztási kölcsönöknél. Személyi kölcsönből valamivel több mint 25 milliárd forintot folyósítottak a hitelintézetek, ez közel azonos a szeptemberi eredménnyel, az előző évhez képest azonban számottevő a visszaesés, a tavaly októberi 48 milliárd forintnak mindössze az 52 százaléka.

A személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója a THM-plafonnak köszönhetően továbbra is alacsony maradt, októberben az átlagos érték 5,69 százalék volt – ez az érvényben lévő szabályoknak köszönhetően novemberben és decemberben sem lesz másként.

A lakáshiteleknél folytatódott az a július óta tartó tendencia, miszerint a folyósított hitelösszeg meghaladja a tavalyi év azonos időszakában kihelyezett volument. Októberben 81 milliárd forint fogyott a lakáscélú jelzáloghitelekből, ami valamivel kevesebb, mint szeptemberben, illetve nem tér el jelentősen az egy évvel ezelőtti eredménytől sem.

A lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója októberben csökkent az azt megelőző hónaphoz képest – 4,28 százalékról 4,25 százalékra. A felhasználást tekintve nincs meglepetés: a felvett lakáshitelek háromnegyedét használt lakás vásárlására fordították az igénylők.

Hozta a szokásos eredményt a babaváró hitel is, 52 milliárd forinttal. Ezzel karnyújtásnyira került az 1000 milliárd forintos határtól, ugyanis október végéig már 994 milliárd forintot folyósítottak a hitelintézetek a 2019 júliusában startoló kamatmentes kölcsönből.

©

Mi történt 2020-ban a lakossági hitelezésben?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái alapján az látszik, hogy a járvány és a hozzá kapcsolódó intézkedések eltérően hatottak a hiteltermékekre. Az évet a személyi kölcsön és a lakáshitel is erősen indította, az eredmények jócskán meghaladták a tavalyi szintet – akkor még úgy tűnt, 2020-ban is mozgalmas év elé nézünk a hitelezést tekintve. Izgalom végül akadt, de – mint tudjuk – más okból kifolyólag: márciusban hazánkba is elért a járvány, egyik rendhagyó intézkedés követte a másikat, az általános törlesztési moratórium és a fogyasztási hiteleknél bevezetett THM-plafon pedig egy huszárvágással állította meg az évek óta felfelé ívelő hitelpiacot.

A visszaesés a személyi kölcsönöknél igazán látványos, különösen, ha a 2019-es folyósítási adatokat is figyelembe vesszük:

©

A visszaesés áprilisban a legszembetűnőbb, ekkor a folyósított összeg mindössze a 27 százaléka volt a 2019-es eredménynek. Azóta valamelyest nőtt a volumen, de a tavalyi évet azóta sem sikerült megközelíteni, és ehhez hasonló eredményre számítanak a Bank360.hu elemzői 2020 végére is.

Az átlagos kamatlábat tekintve a THM-plafon az év jelentős részében meghatározta az induló feltételeket, a 2021 januárjától érvényes kondíciók terén azonban jelentős eltérések vannak a bankok ajánlatai között – ezeket a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorral lehet egyszerűen összehasonlítani.

A lakáshiteleknél nem következett be a személyi kölcsönökéhez hasonló esés, illetve nem is maradt tartós az alacsonyabb volumen; mindössze három hónapban, az áprilistól júniusig tartó időszakban lehetett elmondani, hogy a folyósított hitelösszeg alulmaradt a tavalyi eredménnyel szemben.

A lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója számottevően nem változott 2020-ban, 4,23 és 4,39 százalék között mozgott. Érdekesség, hogy a referenciaértékek változásának köszönhetően a jellemzően olcsóbb, rövid kamatperiódusú, valamint a drágább, hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek kamatlába közelített egymáshoz – így az elmúlt hónapokban az a szokatlan helyzet is előállhatott, hogy a kiszámíthatóbb lakáshitelhez szinte ugyanakkora kamattal lehetett hozzájutni, mint a kevésbé biztonságoshoz. A feltételeket az aktuális referenciakamatok befolyásolják; igénylés előtt érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat, így egyszerűbben lehet a jó döntést meghozni.

©

A novemberi és a decemberi számokra hatással lehet a Bank360.hu elemzői szerint, hogy a lakásvásárlás előtt állók egy része kivár a januártól induló kedvezmények miatt – ide sorolható többek között az 5 százalékos lakásáfa, valamint a csok mellé igénybe vehető áfavisszaigénylés és illetékmentesség, melyekkel több millió forinttal is csökkenthető egy átlagos lakás vásárlási költségei.

Mire számíthatunk 2021-ben?

Az otthonteremtési program újabb elemei ismét elindíthatnak egy nagyobb mértékű bővülést a lakáspiacon, ezzel párhuzamosan pedig tovább nőhet a kereslet a kedvező kamatozású, biztonságos lakáshitelek iránt; élen az elmúlt években népszerű fogyasztóbarát lakáshitelekkel.

Emellett a korszerűsítésre, lakásfelújításra igényelhető kölcsönök iránt is növekvő érdeklődésre számít a Bank360.hu, köszönhetően a szintén januártól igényelhető lakásfelújítási támogatásnak és a tetőtér beépítésre fordítható csok támogatási összeg megemelésének. A kisebb felújításoknál a szabad felhasználású személyi kölcsön vagy jelzáloghitel jöhet szóba, így az idei évhez képest mindenképpen bővülést várnak az elemzők – a kérdés, hogy a 2021-re áthúzódó járvány ellenére vissza tud-e kapaszkodni a személyikölcsön-volumen a 2020. március előtti szintre. Ehhez minden bizonnyal hozzájárulnak a 2021 elején induló fogyasztóbarát személyi kölcsönök is, amelyek új termékként lépnek be a piacra.

Az OTP Bank már biztosan indul a termékkel, és várhatóan a többiek sem szeretnék majd elszalasztani azt a piaci előnyt, amit egy kedvező feltételekkel igényelhető terméknél az úttörő hitelintézetek élvezhetnek majd.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!