szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 300 milliárd forintot osztott szét az éjszaka a kormány, a járvány gazdasági kárainak enyhítésére szánt keretből a Budai Várnegyed felújítására megy a legtöbb pénz, a lakástámogatásokra és a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokra szánt összegből a sportegyesületeket segítik.

300 milliárd forintnál is többet mozgatott meg a kormány a költségvetésben. A legnagyobb tétel az, hogy újabb 261 milliárd forintot vettek ki papíron a Gazdaságvédelmi Alapból – vette észre az Mfor az erről az éjjel megjelent kormányhatározatot. A járvány hatásainak kezelésére létrehozott alap valójában már régen kiürült, így a mostani költekezés a költségvetési hiányt növeli.

A legnagyobb összeget, 73,6 milliárd forintot a Nemzeti Hauszmann tervre, azaz a budai várnegyed rekonstrukciójára költik el. A második legnagyobb tétel, 40 milliárd forint az Eximbank tőkeemelésére megy el.

Vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére 22,1 milliárd forintot szánnak – ennek legalább van köze a járványhoz és a válsághoz, hiszen ezekben a hónapokban megcsappan a vasúti árbevétel. A Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség beruházásaira 20,4 milliárd forintot szánt a kormány.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda turisztikai fejlesztési céljaira 12,8 milliárd forintot adtak. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is kapott 9,5 milliárd forintot beruházásokra. A Debrecen 2030 koncepcióra 5 milliárd forint jutott. 3-3 milliárd forintot szántak az egyetemeknek, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatására.

Emellett további 40,4 milliárd forint átcsoportosításáról döntöttek. Ezt a pénzt nem a Gazdaságvédelmi Alapból veszik el, hanem

21,8 milliárd forinttal csökken a lakástámogatásokra szánt összeg, 18 milliárddal a szociálpolitikai menetdíj-támogatások kerete. Ezekből a pénzekből 10 milliárd forintot adnak a sportakadémiák támogatására, 3,5 milliárdot a kiemelt sportegyesületek működésének támogatására, 3,4 milliárdot pedig az ő sportlétesítményeik fenntartására és üzemeltetésére.

De a Bethlen Gábor Alap is kapott ebből a pénzből 5,4 milliárd forintot, a külképviseletek igazgatására 3,8, a felsőoktatás speciális feladataira 2,8, Budapest és az agglomeráció fejlesztési céljaira pedig 2,5 milliárd forintot adtak innen.

A központi tartalékokból is kikerült 1,9 milliárd forint, ebből több mint 1 milliárd forintot a kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra szánják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

Videó: szinte letolta a Suzuki az Opelt az útról, annyira akart előzni

Videó: szinte letolta a Suzuki az Opelt az útról, annyira akart előzni

Oltásban jól, Covid-halálozásban rosszul állunk a világban

Oltásban jól, Covid-halálozásban rosszul állunk a világban