szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Miközben a reálgazdaság mélyrepülése százmilliók életszínvonalát vitte padlóra, a Forbes milliárdos listájának éllovasai annyi pénzt zsebeltek be, amennyiből vígan kifizethetnék az egész világ oltási kampányát – írja az Oxfam davosi konferenciára időzített jelentésében.

A tőzsdék szárnyalnak, a gazdagabbak így még vagyonosabbak lettek – ez a legfontosabb megállapítása az Oxfam idei jelentésének, melynek megjelenését a hagyományosa davosi (idén virtuális) világgazdasági fórumra időzítették. A segélyszervezet figyelmeztet: az elmúlt évben óriási mértékben fokozódott az egyenlőtlenség, nem véletlen, hogy idén jelentésük címének ezt adták: "Egyenlőtlenség vírus".

Ami a szerencséseket illeti: Elon Musk vagyona 129 milliárd dollárral nőtt a Covid–19-világjárvány idején – állapította meg a Forbes. Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa és főnöke 78 milliárd dollárt szerzett, míg Mark Zuckerberg, a Facebook alapító atyja 45 milliárd dollárt zsebelt be. Európa leggazdagabb embere, Bernard Arnault sem panaszkodhat: 75,9 milliárd dollárt inkasszált a világjárvány idején. Nem jártak rosszul Kína és India szupergazdagjai sem. A világ tíz legvagyonosabb embere összesen 540 milliárd dollárral növelte vagyonát a járvány idején, vagyis 2020. március 18. és az év vége közötti időszakban. Ehhez képest az EU 90,3 milliárd eurót tudott elkülöníteni a járvány negatív hatásainak kiküszöbölésére a munkaerőpiacon.

A másik oldalon tehát ott vannak a munkavállalók, akik szinte kivétel nélkül pórul jártak. "A gazdaságok a szupergazdagok irányába áramoltatják a pénzt, pedig ők már amúgy is luxusban élnek miközben azok, akik a frontvonalban küzdenek a pandemia ellen, küszködnek azért , hogy a számláikat ki tudják fizetni és ételt adjanak a családjuknak" – hívta fel a figyelmet Gabriela Bucher. Az Oxfam igazgatója elmondta, hogy a Világbank külön számukra gyűjtött adatokat az egész világon a szegénységről és megdöbbentő következtetésekre juttottak ezekből. A legrosszabb forgatókönyv szerint:

2030-ban több lesz a szegény, mint most.

Ez azt jelentheti, hogy 3,4 milliárd embernek kell napi 5,5 dollárból vagy kevesebből megélnie. Súlyosbítja a helyzetet, hogy nagyon egyenlőtlenül oszlik meg a szegénység: a nőknek és a társadalmi kisebbségeknek jóval nagyobb esélyük van arra, hogy ne tudjanak kitörni szerencsétlen helyzetükből.

Az Oxfam igazgatónője ezért felhívta a kormányokat, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a szegények is hozzájussanak a védőoltáshoz és az egészségügyi ellátáshoz a pandemia idején. Ugyanilyen fontosnak nevezte azt, hogy álláshoz jussanak azok, akik a világjárvány miatt kikerültek a munkaerőpiacról.

Az Oxfam vezetői is résztvesznek a davosi virtuális csúcson, amely a Trump utáni világban keresi a kiutat a világjárvány következtében kialakult globális válságból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

A csengeri örökösnő cáfolta az ügyészség szerint, hogy pénzt adott volna Kósának

A csengeri örökösnő cáfolta az ügyészség szerint, hogy pénzt adott volna Kósának

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell