szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz országgyűlési képviselője közleményben reagált legújabb ügyére.

Kormánypárti támogatással egy másik ügyben is felfüggesztették a fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György mentelmi jogát hétfőn. A képviselő ellen most „vesztegetés hatósági eljárásban bűntette” a vád, de Simonka állítja, ő ártatlan.

Egyetlen egy bűnöző 4 évvel ezelőtti vallomására alapozva adták ki a mentelmi jogomat, mely vallomásával ez a szélhámos mentesült a korábban elkövetett bűncselekményeinek felelőssége alól”

– írta saját weboldalán Simonka.

A képviselő szerint egy levelében, amelyet itt tett közzé, kifejezetten kérte, hogy jelen lehessen a mentelmi bizottság ülésén, a meghívót ennek ellenére késve kapta meg.

“Nem követtem el semmilyen bűncselekményt, és ahogy eddig is tettem, ezután is mindenben együttműködök a hatóságokkal annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság” – fogalmazott.

A politikus a levélben arra is kitér, hogy amikor 2018-ban, vagyis három évvel korábban kérték a mentelmi joga felfüggesztését, ő maga is arra szavazott, “mert bíztam a tisztességes eljárás alapelvében, és bíztam abban, hogy a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség pártatlan és tisztességes nyomozás során tisztázza a körülményeket”.

Most utólag már tudom és a nyomozati anyagok birtokában látom, hogy velem kapcsolatban a tisztességes és a pártatlan eljárás a Központi Nyomozó Főügyészség tekintetében a nyomozás ideje alatt nem valósult meg”

– állítja a képviselő.

Simonka ügye 2018 őszén kezdődött, amikor az orosházi választókerület képviselőjének mentelmi jogát először függesztették fel, ezt követően az ügyészség 2019 nyarán bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot ellene és 32 további vádlott ellen.

A bírósági tárgyalás 2020 októberében kezdődött, a politikus minden vádat tagadott. Szerinte olyan személyek vallomásán alapulnak a vádak, akik az ügyészséggel kiegyeztek, „a mentesülésük miatt mondták azt, amit kellett”, a vádiratban szereplő bűnszervezet sohasem létezett. Túlárazásról nem tudott, hamisnak nevezte azt az állítást, hogy pénzeket osztottak vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Kigyulladt egy busz Ácson, házakat is elértek a lángjai

Kigyulladt egy busz Ácson, házakat is elértek a lángjai

Úgy okozhatott súlyos balesetet egy férfi, hogy eltiltották a vezetéstől egy halálos baleset miatt

Úgy okozhatott súlyos balesetet egy férfi, hogy eltiltották a vezetéstől egy halálos baleset miatt