szerző:
Bank360.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Februárban közel 47 milliárd forintot folyósítottak a hitelintézetek az állami kamattámogatással elérhető babaváró hitelből, ami a januári eredményhez képest jelentős növekedés, az indulás óta pedig már 1172 milliárd forint került ebben a formában a fiatal házaspárokhoz. A bővülést a bankok is támogatják különböző jóváírási akciókkal, a hitelre vonatkozó referenciaérték pedig emelkedésnek indult. A Bank360.hu elemzői összefoglalták a támogatott kölcsönnel kapcsolatos aktuális információkat.

Az év eleji szerény folyósítási eredményekkel összehasonlítva a februári értékek biztatóak, a tavaly februári számokat azonban még nem sikerült megközelíteni – ez a piaci kamatozású fogyasztási hitelekre és az államilag kamattámogatott babaváró kölcsönre egyaránt igaz. 2021. februárban 46,83 milliárd forintot folyósítottak a bankok a babaváró hitelből, ami 31 százalékos növekedés az előző hónaphoz viszonyítva – az egy évvel ezelőtti, 2020. februári eredménytől azonban így is elmarad 10 milliárd forinttal. Az indulás óta összesen 1172 milliárd forintot vettek fel ebben a formában a fiatal házaspárok, ami 9,4 millió forintos átlagos hitelösszeggel számolva megközelítőleg 125 ezer házaspárt jelent.

A grafikonon látható, a koronavírus-járvány a babaváró hitel lendületét is megtörte 2020. második negyedévében, azonban kisebb mértékben, mint a piaci kamatozású fogyasztási kölcsönökét. Összességében a januárt leszámítva nem volt olyan hónap, amikor ne érte volna el vagy közelítette volna meg a folyósított összeg a havi 45 milliárd forintot.

Nagy a harc az ügyelekért: több bank is kedvezményt hirdetett

A bankok is tesznek a bővülésért, ugyanis több hitelintézet is jóváírást kínál az igénylőknek, ha babaváró hitelt vesznek fel. A Raiffeisen Bank összesen 70 ezer forint értékben hirdetett jóváírási akciót: 50 ezer forint jóváírást kaphat, aki 2020. október 26. és 2021. május 31. között igényel babaváró kölcsönt, és 2021. augusztus 31-ig kiállított hitelígérvény alapján folyósítja a hitelt a bank. További 20 ezer forint jóváírást kaphatnak azok az ügyfelek, akik 2020. december 31-én nem rendelkeztek a banknál vezetett számlával – vagyis új ügyfélként adják be az igénylést.

A Gránit Bank összesen 100 ezer forint értékben hirdetett jóváírási kedvezményt, melyet az adós és az adóstárs fele-fele arányban vehetnek igénybe, azzal a feltétellel, hogy mindkettejüknek van a banknál saját névre szóló bankszámlájuk. A jóváírási akció 2021. február 20. és 2021. május 31. között vehető igénybe, ha legkésőbb június 30-ig megtörténik a folyósítás.

A Sberbank a felvett hitelösszeghez igazítja a jóváírás mértékét: a kölcsön összegének 1 százalékát írja jóvá az igénylő házaspár számláin, ami 10 millió forint felvétele esetén 100 ezer forint. A jóváíráshoz az adósnak és az adóstársnak is rendelkeznie kell a Sberbanknál nyitott bankszámlával, a jóváírás összegét pedig egyenlő arányban vehetik igénybe.

Májustól nő a referenciakamat, nőnek a költségek is 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) minden hónap elején közzéteszi a babaváró hitelre vonatkozó, soron következő hónapra érvényes referenciaértéket. A decemberi közzététel óta csökkenés vagy stagnálás volt jellemző, májustól azonban emelkedésre lehet számítani. A referenciaérték 1,47 százalékról 1,57 százalékra nő, ennek megfelelően az ügyleti kamat mértéke a kamattámogatás időszakában 4,04, a kamattámogatás elvesztése után pedig 7,04 százalék lesz. Ez a májusi igénylőkre vonatkozik majd, akik áprilisban kötnek szerződést, azok 3,91, valamint 6,91 százalékos ügyleti kamattal számolhatnak, az áprilisra vonatkozó 1,47 százalékos referenciaérték alapján.

A babaváró hitelre vonatkozó ügyleti kamattal az igénylők ideális esetben csak papíron találkoznak, azonban ha szerződésszegés miatt vissza kell fizetniük az igénybe vett kamattámogatást, vagy kamatot kell fizetniük a tőketartozás után, ez fontos mutatóvá lép elő.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!