szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GVH azt vizsgálja, hogy a cég jogsértő módon befolyásolja-e a dalszövegeket publikáló piaci szereplők közötti versenyt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Google-lel szemben a cég által alkalmazott úgynevezett "dalszövegkártya" szolgáltatás miatt – közölte a GVH.

A nemzeti versenyhatóság azt vizsgálja, hogy a cég jogsértő módon befolyásolja-e a dalszöveg közzétételével foglalkozó piaci szereplők közötti versenyt azzal, hogy a dalok, dalszövegek keresése során az organikus keresési találatok előtt saját dalszöveg-megjelenítési szolgáltatását helyezi el.

Az dalszövegkártya ugyanis alkalmas arra, hogy kitakarja a keresőmotor által sorrendbe állított további találatokat, emellett a Google saját szolgáltatását (YouTube) is népszerűsíti.

A GVH közleményében hangsúlyozza, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás lefolytatására hat hónapot biztosítottak, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

A versenyhivatal emlékeztetett, hogy 2019 végén jelentős, 1,2 milliárd forintos bírságot szabtak ki a Facebookra, továbbá 2018 nyarán kötelezettségek teljesítését írták elő a Google számára. A GVH emellett jelenleg is vizsgálja a Rakuten-csoportba tartozó Viber, illetve a ByteDance által üzemeltetett TikTok magatartását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!