szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A forgalom nő, de a költségek még jobban.

Nagyon megdrágult az élet a sörfőzdék számára, az ő tevékenységük ugyanis egy kifejezetten energiaigényes folyamat, márpedig az óriásit drágult idén – mutat rá a Pénzcentrum. Ezért, bár összességében visszaállt a kereslet a koronavírus-járvány előtti szintre, illetve több piaci szereplő még növelni is tudta eladásait azzal összevetve, nem biztos, hogy mindannyian finanszírozni tudják működésüket. 

De nemcsak az áram és a gáz kerül többe, hanem a sörfőzés alapanyagai, a komló és a maláta is. Külföldön is, de a magyar cégeket még külön is sújtja a forint gyengélkedése, mert emiatt drágábban tudják importálni a minőségi árut. 

A főzdék emiatt áremelésre kényszerülnek, azt azonban már nem biztos, hogy bevállalják a vásárlók: a kisüzemi termelők portékái helyett az olcsóbbak felé fordulhatnak. 

„Növekedés biztos nem lesz, hanem inkább összeomlás: sorban zárnak be a főzdék. Azok szerencsések, akik csapházakat építettek, és költséghatékonyan tudják kimérni flakonokba a söröket, vagy akinek vendéglátó üzlethálózata van, ők élnek túl. A fesztiválok is segítenek, de nem tudni, mi lesz télen” – mondta a lapnak Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!