szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pedig a vadhús az egészséges táplálkozás szempontjából alacsonyabb energiatartalommal és kedvezőbb fehérje-, zsír- és mikroelem-tartalommal rendelkezik a tenyésztett háziállatokhoz képest.

A hazai feldolgozókból mintegy 3800 tonna feldolgozott vadhús kerül ki évente, aminek közel 90 százalékát az export partnerek vásárolják fel – derül ki Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleményéből.

Magyarországon a Sokszínű vidék szerint jelenleg 46 vállalkozás foglalkozik vadhúsfeldolgozással, a legtöbb helyen tenyésztett és lőtt vad is bekerül az üzembe. A kínálat legnagyobb hányadát a fagyasztott áru teszi ki, míg az előhűtött (általában vákuumcsomagolt) termékek iránti kereslet a főszezonra – szeptembertől decemberig – korlátozódik.

Az itthon feldolgozott vadhús 48 százaléka Németországban köt ki, de Olaszországba is jelentős mennyiséget exportálunk.

A Magyarországon maradó vadhús 40 százaléka kerül kiskereskedelmi forgalomba, 60 százalékát pedig a nagykereskedőkön keresztül a HORECA szektor vásárolja fel.

Bár a kamara szerint Magyarország európai szinten egyedülálló környezeti adottságokkal rendelkezik, így az itteni vadállomány sokszínű és magas minőségű, a magyarok mégis csak elvétve találkoznak vadhússal. A legfrissebb adatok szerint az átlag magyar mindössze 10 dekagramm vadhúst fogyaszt el egy évben, ami még a 2010-es 20 dekagrammos szinthez képest is jelentős visszaesésnek számít.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!