szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az új spanyol kormány minden áron csökkentené a bankok számát az országban, ennek érdekében jelentős engedményeket is...

Az új spanyol kormány minden áron csökkentené a bankok számát az országban, ennek érdekében jelentős engedményeket is hajlandó tenni a pénzintézetek felé. A spanyol kormány kötelezte az ország bankjait, hogy az ingatlan-portfólióik romlásából fakadó veszteségek ellensúlyozása érdekében az év végéig 50 milliárd eurónyi tartalékot halmozzanak fel. Azok a pénzintézetek azonban, amelyek hajlandók összeolvadni egy másik bankkal, kapnak egy év haladékot a tőkeemelésre, sőt az állami forrásokat is igénybe vehetik, míg társaik kizárólag piaci forrásokra lesznek utalva - írta a BusinessWeek.

Az El Confidencial beszámolója szerint a kormány célja a kis pénzintézetek számának csökkentése, az akcióval egyértelműen a nagybankoknak kedveznek, illetve kizárják az azonos méretű bankok összeolvadását. A spanyol kormány megpróbálja elkerülni, hogy a kisebb caixák összeolvadásával a régiós pénzintézetek problémái a betéteik arányával együtt nőjenek; a kormányfő által vázolt program szerint a spanyol hitelintézetek finanszírozási problémái csak úgy oldhatók meg, ha a kis, gyenge intézmények kiiktatásával az egész rendszert átláthatóbbá és erősebbé teszik.

A szakértők szerint ez az egyetlen esély arra, hogy az évek óta vegetáló, tetszhalott hitelintézetek nagy részét felszámolják Spanyolországban. A tagadás éveinek vége - jelezte egy a BusinessWeeknek nyilatkozó elemző, aki szerint a kizárólag belföldi piacra fókuszáló spanyol bankok így vagy úgy, de pár éven belül teljesen eltűnhetnek a színről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok