szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Már karácsony előtt eldőlhet, hogy a több mint 5 milliárd eurós kényszerű tőkeemelés előtt álló Commerzbank igénybe...

Már karácsony előtt eldőlhet, hogy a több mint 5 milliárd eurós kényszerű tőkeemelés előtt álló Commerzbank igénybe veszi-e a német állam segítségét -értesült hétfőn a Reuters. A hírügynökségnek nyilatkozó névetelen forrásoktól származó információt a bank, és a német pénzügyminisztérium is gyorsan cáfolta. Közleményében sem a kormány, sem a Commerzbank nem bocsátkozott részletekbe azt illetően, milyen más módja lenne a hitelintézetnek arra, hogy az európai bankfelügyelet által előírt szabályoknak megfeleljen.

A piaci spekulációnak titulált hír cáfolatai a befektetőket láthatóan nem hatotta meg - a részvény jegyzése több mint 7 százalékkal esett hétfőn a frankfurti parketten, vészesen megközelítve az árfolyam éves mélypontját.

Az Európai Bankhatóság (EBA) múlt héten nyilvánosságra hozott stressz-tesztje szerint a Commerzbank tartalékai 5,3 milliárd euróval kisebbek az előírtnál; a bank jövő év közepéig kapott haladékot, hogy a hiányzó tőkét megszerezze. A Commerzbank az idén már 5,3 milliárd euróval megcsapolta a piaci forrásokat, ám akkor részvényeit közel duplájáért dobta piacra, mint amennyit azok most érnek, és az európai helyzet sem tűnt annyira drámainak, mint jelenleg.

A Commerzbank az EBA stressz-tesztjének eredményére reagálva ugyan jelezte, hogy 2,7 milliárd eurót tudna felszabadítani akkor, ha kockázatos eszközein túladna (ehhez persze előbb vevőt kell találnia rájuk), és további 0,6 milliárdot, ha korábban kibocsátott, jelenleg a kibocsátási ár töredékét érő kötvényeit visszavásárolná. Ez azonban legjobb esetben is 2 milliárd euróval kevesebb a szükségesnél.

A Dow Jones Newswires értesülése szerint a kormány azt javasolta, a bank a jövő év első felében próbáljon a piacról tőkét bevonni; ha ez nem sikerül, még mindig ott az állam segítő keze. A Commerzbanknak ebből már bőven kijutott, a német állam 25 százalékban tulajdonosa maradt a banknak a 2008-as bankmentés óta. A szakértők szerint azonban most sem lesz más választása, mint állami beavatkozást kérni.

A német pénzügyminiszter által a múlt héten újraélesztett bankmentő alapra épp a Commerzbankhoz hasonló, rendszerszintű fontossággal bíró pénzintézetek miatt lesz sürgős szükség (a Commerzbank Németország második legnagyobb bankja, jelentős európai állampapírpiaci befektető).

A Reuters szerint egyelőre nem világos, hogy a Soffin bankmentő alap milyen módon lépne fel, ám a döntés már karácsony előtt megszülethet. A lehetőségek között felmerül, hogy a Commerzbank kockázatos eszközeit vállalná át a Soffin, ám a Spiegel szerint erre minimális az esély, hiszen roppant nagy a politikai kockázata. Marad tehát a hagyományos megoldás, azaz az állami tulajdon és felügyelet növelése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja

Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja

A magyar tinilányok fele kapott már kéretlenül képet valaki más intim testrészéről

A magyar tinilányok fele kapott már kéretlenül képet valaki más intim testrészéről