szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A német pénzügyminiszter tanácsadói szerint az októberi EU-csúcson előirányzott privát szektor beli 50 százalékos...

A német pénzügyminiszter tanácsadói szerint az októberi EU-csúcson előirányzott privát szektor beli 50 százalékos görög adósság-elengedés nem lesz elég ahhoz, hogy Görögország talpra álljon. Clemens Fuest, a Kölni Egyetem közgazdász professzora a To Vima görög lap vasárnapi számának nyilatkozva megerősítette azt az IMF által egy ideje már hangoztatott kritikát, miszerint a Brüsszelben tavaly október végén a görögöknek összeállított mentőcsomag kevés lesz az üdvösséghez.

Az európai politikusok akkor úgy állapodtak meg a bankok képviselőivel, hogy azok önkéntes alapon elengedik a kezelésükben lévő görög adósság felét, cserébe egy olyan adósságtörlesztési kötelezettségvállalást kapnak a görög kormánytól, melynek megvalósulását az EU szavatolja.

A bankok így a jelenleg értéktelennek számító görög állampapírok helyett piacképes eszközöket és egy jó adag készpénzt is kapnának. A megállapodás az eredeti tervek szerint Görögország számára is kiutat jelentett volna a válságból - a számítások alapján 2020-ra 40 százalékponttal mérsékelte volna az államadósság állományt, és hosszabb távon is fenntartható tette volna az adósság-finanszírozást.

A német pénzügyminisztert tanácsokkal ellátó közgazdász szerint a terv jó volt, csak kevés. Az 50 százalékos adósság-elengedéssel csak a válság kirobbanásakor regisztrált szintre lehet visszaszorítani a görög államadósságot, és az egész elképzelést veszélyezteti az, hogy a bankokat nem kötelezik a részvételre.

Fuest szerint Görögország számára az volna a legegyszerűbb, ha beismernék, és nyíltan kimondanák, hogy becsődöltek. Amint ez megtörtént, sokkak kedvezőbb feltételek közt tárgyalhatnának a hitelezőikkel, és talán egy hosszú távon is fenntartható adósságrendezést sikerülne elérniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát

Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát

Nagy gyomrost ad a környezetnek az ételrendelések csomagolása

Nagy gyomrost ad a környezetnek az ételrendelések csomagolása

Elismeri az Apple: meggyűlhet az M1-es gépek baja az ultraszéles monitorokkal

Elismeri az Apple: meggyűlhet az M1-es gépek baja az ultraszéles monitorokkal