szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A vallon bank államosítását először minden áron el akarta kerülni a francia és a belga kormány, arra apellálva, hogy...

©

A vallon bank államosítását először minden áron el akarta kerülni a francia és a belga kormány, arra apellálva, hogy ez már 2008-ban is sikerült. A Dexia mintegy 21 milliárd euró értékű görög, olasz, spanyol és portugál állampapír-halmon ül, amelyek piaci értéke már jóval kisebb azok névértékénél. A banknak előbb-utóbb el kell számolnia a különbséggel, ami a görög kötvények esetében - a másodpiaci árakat szemlélve - jelenleg 64 százalékos leértékelést jelent. A kérdés csak annyi, honnan pótolják majd a leértékelésből fakadó veszteségeket.

A Moody's szerint a Dexia szinte alig jut már piaci forráshoz. Ez első hallásra meglepő lehet, hiszen a legutóbbi stressz-tesztek szerint a Dexia rendkívül tőkeerős bank - az összesített rangsorban a 12-ik helyen végzett. Mégis, a bank likviditása alacsony, rövid távú finanszírozási igénye pedig ehhez mérten rendkívül magas, így rá van utalva a bankközi piacra mindennapos működéséhez. Hasonlóan a Societe Generale-hoz, vagy a BNP Paribas-hoz, a Dexia előtt is egyre inkább bezárulnak a bankközi hitelkapuk.

A francia és a belga kormány a legújabb tervek szerint a pénzügyi válság során már Európában is több helyütt alkalmazott "rossz bank" megoldást választja ahelyett, hogy kifizetné a válságszámlát. A Dexiát a tervek szerint darabokra szednék, és Dexia néven tovább működő egyik utódbankjába csoportosítanák az egész bankcsoport túlélését fenyegető görög állampapírokat. A többi állami garancia alá esne, részben a francia, részben a belga állam fennhatósága alatt.

Sokan problémásnak találják az állami garanciavállalást, mivel még csak sejteni sem lehet, hol a sor vége - a Dexia megmentését még csak kibírja a francia büzsdé, de ha a BNP Paribas és a Societe Generale is sorba áll, oda az ország tripla A-s hitelbesorolása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk