szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A Saxo Bank vezető elemzője, Steen Jakobsen szerint mind az Egyesült Államokban, mind Európában rossz irányt vettek az...

A Saxo Bank vezető elemzője, Steen Jakobsen szerint mind az Egyesült Államokban, mind Európában rossz irányt vettek az eddig is kérdéses mederben folyó események, így alig pár hónap választ el minket attól, hogy megtapasztaljuk minden gazdasági viharok anyját. Hosszú távú időjárás-előrejelzés következik.

Meglepő mínuszok az USA-ban

Az Egyesült Államok kétpárti költségvetési tanácsa dolgavégezetlenül állt fel az asztaltól - a jövő évtől esedékes megszorítások összehangolásával megbízott képviselők nem jutottak dűlőre, így a költségvetési törvénybe beépített, fűnyíró-elv alapján működő költségcsökkentésekre készülhet az USA 2012-ben, az új elnökválasztás évében. A Goldman Sachs számításai szerint ez legalább 1 százalékkal veti vissza az USA GDP-növekedését, amely így mínusz 2, mínusz 0,5 százalék körül alakulhat majd az év első felében.

Politkai gátszakadás...

Az európai adósságválság mellett a politikai válság is egyre terjed a kontinensen. Görögország átmeneti kormányának politikai támogatottsága felemás (az ellenzék nem hajlandó alárni az EU-nak adott garanciavállalást), az olasz szakértői kormányaé szintén gyenge. Az újonnan megválasztott spanyol kormány december végéig össze sem ül, ám ellenzéki múltja alapján eztán sem lesz a további megszorítások élharcosa. Belgiumban az átmeneti kormány átmeneti vezetője végleg lemondott. Választások lesznek jövőre Franciaországban, és bár Sarkónak egyelőre nincs kihívója, a Saxo szerint Le Pen csúnya meglepetést okozhat.

... és elektromos viharok Európában

A gazdasági előrejelzés sem megnyugtatók. A válság a feltörekvő európai blokkot is elérte, a magyar kormány lépése az IMF felé csak egy jele ennek a Saxo elemzése szerint. Az osztrák jegybank friss rendelkezése, amely az osztrák hitelintézetek régiós aktivitását hivatott korlátozni még beszédesebb jele annak, hogy Ausztria is joggal félti hitelminősítését, de nem tudja, mit tegyen annak megőrzése érdekében. A Saxo szerint naív az osztrák jegybank elképzelése, szerintünk pedig olyan, mintha villanypásztorral akarná útját állni a bajnak.

Minden viharok anyja

Az EFSF hátterében meghúzódó országok hitelbesorolása veszélyben, az EFSF még el sem indult, máris idejét múlttá vált. A pénzügyi stabilitási alappal válságot kezelni épp olyan reménytelen vállalkozás, mint csúzlival vadászrepülőre lőni. Európának ezen túl nem akad más fegyvere, mint az időhúzás, ezt azonban már ráunt a világpiac, amely így várhatóan hamarosan lépéskényszert idéz elő a tőkepiacokon. A Saxo Bank elemzése szerint az európai politikusok csak akkor lesznek hajlandók drasztikus lépésekre, ha beüt a krach, így egy meredek tőzsdei lejtmenetre szükség lehet a válságkezelési lendület visszaszerzésére.

Steen Jakobsen szerint ezt a tőzsdei vihart, minden viharok anyját egy (vagy több) összeurópai banki szünnap követheti, amíg Európa rendezi sorait és újraszámolja a veszteségeit. Eztán kezdődhet előlről minden, válságkezelés, az eurózóna összetételének és működésének újragondolása, satöbbi. A vihar várhatóan elmossa majd Görögországot és talán Portugáliát is, a nyomában keletkező ár pedig lehet, hogy Olaszországnak és Spanyolországnak sem kegyelmez az előrejelzés szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt Goran Paskaljevic szerb filmrendező

Elhunyt Goran Paskaljevic szerb filmrendező

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket

Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket