szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A Raiffeisen tavaly 986 millió eurós konszolidált nyereséget könyvelt el, 11 százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel...

A Raiffeisen tavaly 986 millió eurós konszolidált nyereséget könyvelt el, 11 százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel korábban. Az osztrák bank magyar leányvállalata 2011-ben 328 millió eurós veszteséget termelt, szemben a 2010-es 11 millió euróval. A Raiffeisen Bank International vezérigazgatója szerint a bank magyar érdekeltsége idén is veszteséges lesz. A vállalatcsoport egészében is legfeljebb mérsékelt növekedésre számít Herbert Stepic, aki szerint osztalékfizetés ellek ellenére is lesz.

A Raiffeisent tavaly 355 millió eurós adózás utáni veszteség érte jobbára a magyarországi devizahitelek végtörlesztéséből, ám a programban való részvételével megspórolta a kiszabott bankadó 30 százalékát. A Raiffeisen Magyarország 2010 év elején még 1,47 milliárd eurónyi devizahitel-állománya az akció eredményeképp 1,07 milliárd euróra apadt, és a bank vezére szerint az év során 1 milliárd euró alá csökkenhet majd.

A bank szerint a nem teljesítő hitelek állomány a térségben, így Magyarországon is tovább emelkedhet 2012-ben, ám végre elérheti azt az emelkedett szintet, ahol a következő időszakban stabilizálódhat. A bank tartalékait felemésztő veszteségek pótlására az év első felében nem tervez részvénykibocsátást a Raiffeisen, mondván, a jelenlegi alacsony részvényárfolyamok mellett ez olyan volna, mintha a bank tulajdonának felét elajándékoznák.

A bank azonban hosszabb távon nem kerülheti el a tőkeemelést, hiszen tartalékainak majd harmadát korábbi állami segélyek és egyéb, a bankfelügyelet által hosszú távon figyelembe nem vehető tételből áll össze. Szakértői várakozások szerint 1 milliárd eurós tőkebevonásra lesz szükség, amelyre záros határidőn belül sort kell keríteni, ha a bank el akarja kerülni a leminősítést - figyelmeztetett az S&P.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!