szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

Az éves fix hozam 12,37 százalék, a mától jegyezhető kötvények az Equilor hálozatában érhetők el.

Az éves fix hozam 12,37 százalék, a mától jegyezhető kötvények az Equilor hálozatában érhetők el.

Ma startol a BÉT-en listázott feltörekvő energetikai cégcsoport, az ALTEO tavasszal beharangozott kötvényprogramja. Az intézményi befektetők november 17-éig, a lakosságiak pedig november 21-én, hétfőig jegyezhetik az EQUILOR Befektetési Zrt. hálózatában.

A kötvények 2014. augusztus 22-én járnak le, ennek megfelelően a kamatfizetés minden év augusztus 22-én esedékes, a tőkét pedig egy összegben, lejáratkor fizeti vissza a társaság.  A kamatszelvény 12,37 százalék, amely megegyezik a kötvények EHM mutatójával. Ez a hasonló futamidejű magyar állampapírhoz képest 400 bázispont felárat jelent.

Az ALTEO komplex energetikai szolgáltató, amely mind fosszilis energiával, mind megújuló energiaforrások kiaknázásával foglalkozik. A kötvényprogramból befolyó összegeket a társaság további akvizíciókra és fejlesztésekre fordítja, amellyel még tovább növelhetik a megújuló energia súlyát saját portfóliójukban. Érdekességet az jelent, hogy nem csupán termelési oldalon van jelen az iparágban, hanem a komplett értékláncban (termelés, kereskedelem, hőértékesítés) képviselteti magát, amely remek egyensúlyozási lehetőséget biztosít a társaságnak. A társaság erőműveket tartalmazó portfóliója folyamatosan bővül, jelenleg a következő helyszíneken rendelkeznek érdekeltségekkel: Győr, Sopron, Eger, Debrecen, Nyíregyháza, Kisújszállás, Tiszaföldvár.

A cég terjeszkedési terveinek és pénzügyi lehetőségeinek szinkronba hozatala miatt úgy döntött, hogy 2 milliárd forint összegben indítanak kötvényprogramot a bankhitelek kihasználása mellett. A program 1 éves futamidejű és akár több részletben is ki lehet használni a keretösszeget. A társaság a hivatalos adatok szerint 2,2 milliárd forintos adósságot görget maga előtt. A projektek felfutásával még a kötvényprogrambeli forrásbevonással együtt sem aggódnak az Equilor elemzői a cég likviditása miatt.

Mind a mérleg, mind az eredménykimutatás kapcsán megjegyzik az elemzők, hogy más, növekedési fázisban lévő vállalathoz hasonlóan az ALTEO számai sem lineáris bővülést tükröznek. Az új projektek végrehajtásával azonban az expanziós dinamika lassulását várjuk, amely a forrásbevonási kényszer csökkenését is magával hozza.

Az eredménykimutatást szemlélve az látszik, hogy a társaság gyakorlatilag a tevékenység megkezdésétől számítva folyamatosan nyereséges volt. Amennyiben az összes elsőkörös projekt megvalósul, az kb. 1,3 milliárd forinttal növeli majd a társaság EBITDA-ját, vagyis az ALTEO jóval 2 milliárd forintot meghaladó EBITDA-val számol az előttünk álló 1-2 évben.

Az árbevétel és az EBITDA növekedése kapcsán az alábbi becslésekkel lehet élni az Equilor szerint a meglévő és a tervezett projekteket figyelembe véve.

 

Miből fakad az eredménybővülés?

Az ALTEO a meglévő erőművei mellé továbbiak építését és megvásárlását tervezi. A kialakítás alatt lévő METÁR-szabályozás várhatóan 2012 nyarán ölt testet, eddig az időpontig az ALTEO kizárólag akvizíciókra fókuszál. A METÁR-rendszer implementálást követően zöldmezős beruházásokra is sor kerül majd, ennek kiaknázása idehaza a szabályozási környezet kiforratlansága miatt még várat magára. Az ALTEO jelenlegi tervei között szélerőművek, biogázerőmű és külföldi naperőmű akvizíciója szerepel; emellett folyamatban van a győri erőmű kapacitásának bővítése. A későbbiekben a hangsúly a megújuló energián marad, ennek megfelelően a depóniagázzal és hidrogázzal üzemelő egységek kialakítása, megvásárlása lesz fókuszban. Természetesen felmerülhet kockázatként a támogatási rendszer megváltozása, azonban az EU-s előírások eleve komoly követelményt támasztanak hazánkkal szemben, így az ALTEO mellett más vállalatok is profitálhatnak az átalakuló szabályozási és támogatási környezetből.

Az ALTEO tulajdonosi struktúrája

A társaságban jelenleg 90 százalékos tulajdonos a Wallis Asset Management, emellett a menedzsment és a dolgozók összesen 10 százalékos részesedéssel rendelkeznek. Az ALTEO a következő 1-2 évben IPO keretében tőkeemelést is tervez, ennek pontos időzítése azonban a kötvényprogramból befolyó összegektől függ, hiszen előbb kézenfekvőbb a projekteket elindítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!