szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A nyugat-európai tőzsdék ezt a hetet is pozitív mérleggel zárták, a Stoxx Europe 600-as index 3,6 százalékot...

A nyugat-európai tőzsdék ezt a hetet is pozitív mérleggel zárták, a Stoxx Europe 600-as index 3,6 százalékot emelkedett a múlt pénteki zárószintekről, miután pénteken újabb lendületet kaptak a befektetők a tengerentúlról. Az USA-ban az év első hónapjában közel negyedmillióval állás keletkezett, 100 ezerrel több az elemzői várakozásoknál. A szakértők úgy vélik, a hír megerősíti az amerikai gazdaság kilábalásáról szóló elméleteket, egyúttal megkérdőjelezi a Fed által belengetett újabb mennyiségi lazítás szükségességét.

Az amerikai álláspiac januári váratlan bővülése kapcsán az elemzők az USA munkaerőpiacán bekövetkezett fordulatot emlegetnek - várakozásaik szerint az év első hónapjában 8,3 százalékra csökkent amerikai állástalanság tovább mérséklődik az idén, ez pedig felfelé hajthatja majd a tőzsdéket. A gazdaság motorjának számító fogyasztást is serkentő folyamat az előrejelzések szerint szükségtelenné teszi a Fed pénzpumpájának újabb beindítását - akár a zéró kamatpolitika ígértnél korábbi változtatására is elegendő lehet -, így a dollár gyengülésével sem kell számolni. Az elmúlt heti oldalazás után végül fordulhat az euró/dollár pénteken 1,3160-on zárt, ám nemrég 1,3200 felett is megfordult árfolyamának mozgása, hacsak nem mutatkoznak az euróválság rendeződésének jelei.

Erre azonban még kár fogadni; az eurózóna vezetőinek még mindig nem egységes álláspontja hátráltatja a megállapodást a következő lépésekről, Görögország helyzetének rendezése pedig egyre csúszik. A hétfőre meghirdetett európai pénzügyminiszteri találkozót, ahol a görög mentőcsomag kérdését tárgyalták volna, határozatlan időre elhalasztották. A görög kormány és az állam banki hitelezői közti tárgyalások még mindig nem hoztak eredményt. A helyben topogást egyedül az EKB intézkedései ellensúlyozzák, ám a központi bank likviditásbővítő akciói önmagukban kevesek lesznek az euró megtámasztására. A nyugat-európai parkettek csak ideig-óráig élvezhetik az amerikai tőzsde oldalszele adta lendületet, az euró leértékelődése megakasztja majd a rallyt.

A vártnál jobb adatokon a dollárral együtt emelkedő Wall Street-i mutatók maguk mögé utasíthatják az európai parketteket, de a feltörekvő piacok várhatóan versenyben maradnak, amíg a kockázatvállalási kedvet globális szinten befolyásoló európai válsághírek újra elkezdenek ömleni. Az MSCI feltörekvő piaci index január eleje óta 14 százalékot emelkedett, a feltörekvő piaci tőzsdék öt héten át tartó hegymenetére legutóbb 2010 októberében volt példa. Elemzők szerint a feltörekvő piaci rally egészen addig fenntartható lesz, amíg a térségbe áramló tőke mértéke a jelenlegi közel éves csúcs szintjén marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Harrison Ford 2 órát várt a koronavírus-oltásért, mert nem akarta, hogy az ismertsége előnyhöz juttassa

Harrison Ford 2 órát várt a koronavírus-oltásért, mert nem akarta, hogy az ismertsége előnyhöz juttassa

Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását

Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását