szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák jegybankelnök szerint komoly problémákat okozhat Európa szerte, hogy a bankoknak rövid idő alatt jelentős...

©

Az osztrák jegybankelnök szerint komoly problémákat okozhat Európa szerte, hogy a bankoknak rövid idő alatt jelentős kiigazításokat kell tenniük mérlegük javítása érdekében. Az Európai Bankhatóság kockázati tartalékaik növelésére kötelezte a pénzintézeteket. A Tier-1-es tőkemutatókat a jelenlegi 6 százalékos minimumról 9 százalékra kell feltornászniuk a hitelintézeteknek, erre mindössze fél évük van.

Ewald Nowotny ÖNB-vezér szerint nem kizárható a hitelpiac teljes összeomlása sem, a bankok olyan erős nyomás alatt állnak. A hitelezési hajlandóság csökkenésének hatásai már az európai állampapírpiacokon is egyértelműen érezhetők.

Az osztrák jegybankelnök szerint országa bankjainak sikerül majd elég gyorsan összegyűjteniük a követelmények eléréséhez szükséges összesen 3,9 milliárd eurót. Ezt elsősorban betétállományuk növelésével, nem pedig hitelezésük visszafogásával érhetik majd el, ha az EBA legújabb korlátozásai érvénybe lépnek.

Andrea Enria, az EBA vezére a Spiegelnek adott, hétfőn megjelenő interjúban ugyanis jelezte, hogy a Bankhatóság a hitelkihelyezés korlátozásából származó extra tőkét nem számítja be a céltartalékba, ugyanis meg akarja akadályozni, hogy a bankok a hitelezésük visszafogásával tegyenek eleget a magasabb követelményeknek, hiszen ezzel csak mélyítik a reálgazdaság válságát.

A hitelintézetekre nehéz feladat vár: lassuló gazdasági környezetben kell betétállományukat növelniük, miközben hitelezésüket is fenn kell tartaniuk. A betétgyarapodás csak a betétkamatok emelésével érhető el, a nyereségesség fenntartásához azonban a hitelkamatoknak is igazodniuk kell a trendhez.

Az EBA persze hagyott egy kiskaput is: a bankok túladhatnak hitelportfólióikon, akár hedge fundoknak is, hogy tartalékaikat növeljék. Ez a kelet-közép-európai térségben leányvállalatokat fenntartó bankok számára is lehetőségek kínálna arra, hogy ahogy a Financial Times beyondbrics blogja felvetette, a kevésbé nyereséges országból a nyereségesebb országokba csoportosítsák át tevékenységüket.

A KPMG szakértője szerint a magyar bankrendszer többé nem tartozik egy kalap alá a teljesen egészségesnek tartott északi országokéval. A lengyel, cseh, és szlovák bankrendszer, de még a bolgár bankszektor is nagyobb nyereséggel kecsegtet, mint a magyar. Épp ezért Simonyi Tamás szerint nem elképzelhetetlen, hogy az Erstét más bankok követik a nagyarányú leépítésekben és átcsoportosításokban, amely hosszabb távon akár a hitelportfóliók értékesítésével is járhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból