Tokhal a szülőszobán
Gazdaság Őrült vállalkozás
Tartalomjegyzék

Tokhal a szülőszobán

Hogy halálra verik őket, majd fölvágják a hasukat, az nem pusztán brutális, hanem gazdaságtalan is. Erre a következtetésre jutott Angela Köhler német tenger- és sark­kutató, miután egy szakmai konferencn szemtanúja volt, hogyan nyerik ki a kavrt a Kaszpi-tengeri tokhalból. A kavrmester fejbe veri a halat, majd egyfajta császármetszéssel kiemeli az elpusztult testből az ikrák tömegét. Köhler szakterülete a környezetszennyezés vizsgálata, és a konferencra eredetileg azért ment el, hogy informáckat gyűjtsön, mennyire veszélyeztetik a tokhalakat a Kaszpi-tengerbe kerülő vegyi anyagok. A hátborzongató prezentác azonban más útra terelte az érdeklődését: hogyan lehet gyilkosság nélküli („no-kill”) kavrt produkálni.