Gazdaság Őrült vállalkozás
Tokhal a szülőszobán

Stephanie Eburah
Hogy halálra verik őket, majd fölvágják a hasukat, az nem pusztán brutális, hanem gazdaságtalan is. Erre a következtetésre jutott Angela Köhler német tenger- és sarkkutató, miután egy szakmai konferencián szemtanúja volt, hogyan nyerik ki a kaviárt a Kaszpi-tengeri tokhalból. A kaviármester fejbe veri a halat, majd egyfajta császármetszéssel kiemeli az elpusztult testből az ikrák tömegét. Köhler szakterülete a környezetszennyezés vizsgálata, és a konferenciára eredetileg azért ment el, hogy információkat gyűjtsön, mennyire veszélyeztetik a tokhalakat a Kaszpi-tengerbe kerülő vegyi anyagok. A hátborzongató prezentáció azonban más útra terelte az érdeklődését: hogyan lehet gyilkosság nélküli („no-kill”) kaviárt produkálni.