HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szülők elképzelése azzal kapcsolatban, hogy mivel segíthetnék elő gyerekeik boldogulását, gyakran szöges ellentétben áll az ezzel kapcsolatos kutatásokkal. A boldogságnak ugyanis az örömön kívül más összetevői is vannak.

Az öröm az a fajta boldogság, amelyre sok szülő törekszik saját maga és gyerekei számára. Bizonyos kívánságok teljesítésével – például finom ételekkel, klassz élményekkel, szép dolgok megszerzésével – érhető el. Ezek az ismétlődő interakciók hosszú távon azt az üzenetet közvetítik feléjük, hogy a boldogság az, ha jól érezzük magunkat, élvezzük az életet, megkapjuk, amire vágyunk.

Bár az öröm, az elégedettség rövidtávon boldogságot okoz, hosszú távra mégsem elég. Ha gyerekeinknek a legjobb esélyeket szeretnénk biztosítani a boldog és teljes életre, meg kell tanítanunk nekik egyensúlyba hozni a vágyaikat mindazzal, amit fontos, jó, és felelősségteljes. A boldogság alapjaira irányuló kutatások azt mutatják, hogy a hosszú távú boldogsághoz elsősorban az elköteleződés és a felelősség járul hozzá.

1. Az elköteleződés

Az elköteleződés képességeink kreatív alkalmazása a kihívások teljesítése érdekében. Ennek során jön létre gyakran a flow, vagyis az az állapot, amikor teljesen elmerülünk egy tevékenységben. Azok a tevékenységek, amelyek kapcsán legnagyobb eséllyel alakul ki elköteleződés – legalábbis kezdetekben –, nem mindig szórakoztatóak vagy örömteliek. Például egy hangszer vagy egy számítógépes program megtanulása, sokszor bonyolultak, és a szükséges képességek csak gyakorlással, kitartással fejleszthetők.

Gyakorlati tippek az elköteleződés fejlesztéséhez

Van a gyerekünknek olyan hobbija vagy más elfoglaltsága, amelybe bele tud feledkezni (vagyis flow-élménye)? Tartogat-e még újabb kihívásokat ez a tevékenység, ahogy egyre ügyesebb lesz? Ez a két jellemző – a tevékenység végzése közben mintha repülne az idő, illetve hogy a fejlődő képességek egyre nagyobb kihívásokat tesznek lehetővé – fémjelzi az elkötelezetten végzett tevékenységeket.

Kisebb gyerekek számára a játék flow-élményt jelent. Ezért gondoskodjunk arról, hogy minden nap legyen lehetőségük a szabad játékra. Nagyobb (iskolás korú) gyerekek esetében segítsünk találni olyan elfoglaltságot, amelyet megtanulhatnak, és amely fejleszti őket, ha maguk még nem mutattak érdeklődést valamiben.

Kiindulásnak jó a zene és a sport, de gondolkodhatunk bármi másban is, ami képességeket igényel, és mindig újabb kihívást jelent, mint például a festés, a kertészkedés vagy az asztalosmunka. Ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy a gyereknek maradjon elég ideje játékra is, és saját flow-élményét ő maga, ne pedig mi válasszuk ki.

2. A felelősség

A felelősség, amit „szolgálatnak” is nevezhetünk, a képességeink alkalmazását jelenti egy nemesebb cél érdekében. Amikor valamilyen felelősségre törekszünk, akkor olyan dologra fókuszálunk, amelynek a személyes céljainkon és vágyainkon túl szélesebb hatása és célja van. A felelősség témakörébe tartozik a gondoskodás és az együttérzés is.

3. A hálaadás

A hálaadás a minket ért áldások számbavétele. A hála gyakorlása enyhíti a szorongást, a depressziót, javítja a mentális, érzelmi és fizikai egészséget. A hála emellett erősíti a kapcsolatokat is (a boldogság elsőszámú faktorát), mert ezen keresztül értjük meg, más emberek hogyan támogatnak bennünket.

4. A testedzés

Ez a fizikai tevékenység igen kedvezően befolyásolja a mentális egészségünket is. A rendszeresen mozgók nemcsak egészségesebbek, hanem boldogabbak is. A testedzésnek ugyanis olyan alapvető hatása van a testi és mentális egészségre, hogy talán ez a legfontosabb dolog, amit a jóllétünk javítása érdekében tehetünk.

A fenti cikk Erica Reischer 75 stratégia boldog és sikeres gyerekek neveléséhez című könyvének szerkesztett részlete.

Mit tegyünk, ha a gyerekünk nem akar elindulni a játszótérről? Hogyan fegyelmezzünk hatékonyan? Miért nem előnyös úgy dicsérni: „Ügyes vagy!”? Könyvében Erica Reischer pszichológus és nevelési tanácsadó kutatások alapján foglalja össze a gyereknevelés 75 legfontosabb stratégiáját. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business Business magazin

Ezért fontos megindokolni a kéréseinket

Szülőként a mindennapi rohanásban sokszor észre sem vesszük, mennyiszer odamondjuk gyerekeinknek, mit csináljanak, és mit ne. A hatalmi játszmák kialakulását úgy tudjuk elkerülni, ha segítünk nekik megérteni, miért is kérjük őket.

Ekkora most a törlesztője egy másfél milliós személyi és egy 10 milliós lakáshitelnek

Ekkora most a törlesztője egy másfél milliós személyi és egy 10 milliós lakáshitelnek

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek