HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bella figura lényege, hogy az élet minden területét tegyük oly széppé, amilyen széppé csak lehet – éljünk akár Rómában, Londonban vagy Budapesten. Kamin Mohammadi újságírónő praktikus tanácsait követve mi magunk is beépíthetjük a mindennapokba a bella figurát.

Ringó léptekkel, emelt fővel sétál az utcán. Sugárzó bája, akár egy személyre szabott reflektorfény, árad minden lépéséből. Magas vagy alacsony, karcsú vagy telt idomú, szerény vagy épp kihívó öltözetet visel – nem számít. A járása, a tartása, fejének kecses billenése, a kellem és az önuralom ódája, amely gyönyörűvé teszi őt, akármilyenek is valódi vonásai. Ő Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Claudia Cardinale, Monica Belluci. Ő az Olasz Nő, akit a filmvászon dicsőít, és akit az esti passeggiata során olaszországi nyaralásod alatt láthatsz – nem, ő nem a reklámszakemberek képzeletében létezik csupán. Ő a bella figura megtestesítője, aki látványos sikert arat modern, e világi életünkben.

Amikor 2008 januárjában megérkeztem Firenzébe, nem is állhattam volna távolabb ettől az ideáltól. Az elmúlt évtizedeket számítógépes munkával töltöttem, olyan sokat bámultam lefelé a laptopomra és a telefonomra, hogy meggörnyedt a vállam, az állam megereszkedett, a nyakam összement. A munkával járó stressz és a nagyvárosi élet megkeményítette a vonásaimat. Lesütött szemmel rohantam át az életen, nem volt időm másokra sem egy mosolyt, sem néhány kedves szót pazarolni. A szingliként töltött évek alatt belemeszesedtem a magányomba. Nem volt túl sok önbizalom és büszkeség abban, ahogyan kétrét görnyedve átvágtam az utcán.

De elég volt egyetlen évet eltöltenem Firenzében, és – felfedezve a bella figurát – az életem megváltozott. A bella figura lényege, hogy az élet minden területét tegyük oly széppé, amilyen széppé csak lehet – éljünk bár Rómában, Londonban, New Yorkban vagy Vancouverben. Ez egyszerre romantikus és gyakorlatias elképzelés. Átjár mindent, amit teszünk, az étkezési szokásainktól kezdve az érzékiségen és a szexualitáson át reggeli ébredésünkig, napunk indításáig. Ha átjár minket, képesek leszünk távol tartani magunktól a stresszt – a stressztől ugyanis a testünk bezárul, és bármilyen kevés szénhidrátot eszünk és sokat mozgunk, úgy nézünk ki, mint egy csapdába esett, űzött vad.

A bella figura lényege a nagylelkűség és a jólét, nem pedig a kicsinyesség és az önsanyargatás. Az olasz nő, aki a bella figura szerint él, tudja, milyen fontos a jó modor és a méltóságteljes viselkedés. Ez nem főhajtás egy letűnt kor tisztelete előtt, hanem maga a gyakorlat, ami a mestert dicséri. Az elegáns viselkedés, amely végül a természetünk részévé válik. Bizonyított tény, hogy minél többször mosolygunk őszintén, annál több szerotonint, boldogsághormont szabadítunk fel. Mindez nem csupán az életminőségünk javulását szolgálja, arra is hatással van, hány év adatik meg nekünk.

Tíz évvel ezelőtt egy véletlennek köszönhetően Firenzébe költöztem, és az első ott töltött év megváltoztatta az életem, a testem és az érzéseim. Hiszem, hogy mindaz, amit tanultam, megváltoztathatja mások életét is.

Hogyan valósítsuk meg otthon a bella figurát?

- Legyen a kávézásunknak saját ideje. A kávé csúcsminőségű legyen, és felejtsük el a műanyag poharat.

- Együk a legjobb minőségű gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat és sajtokat, amiket találunk.

- Keressünk olyan kenyeret, ami tiszta búzából készült. Sok gluténallergiában szenvedő tapasztalja, hogy az olasz kenyerektől nem jelentkezik a problémájuk.

- Az étel, amit eszünk, okozzon örömöt.

- Bárhol is vagyunk, álljunk meg enni, terítsünk meg, és kapcsoljuk ki a képernyőt.

- Hagyjuk el a konyhakész ételeket és bármit, amiben mesterséges adalékanyagok vannak. Olvassuk el a címkéket, és tájékozódjunk.

- Fedezzük fel a közösségünket, ne csapjuk be magunkat a közösségi média által népszerűsített virtuális kapcsolatokkal.

- Ragadjunk meg minden lehetőséget a mozgásra – legyen az lépcsőzés, kávéért sétálás a munkahely éttermébe vagy porszívózás, végezzük örömmel.

- Gondoskodjunk a folyadékpótlásról, de ne hurcolásszuk magunkkal azokat a mérgező, kis műanyag üveges vizeket, és ne igyunk menet közben. Tartsunk egy bögre vizet az asztalunkon.

- Mértékletesen igyunk alkoholt – egy kis pohár bor a vacsorához, ennyi legyen a kiindulási alap. A bella figura megkívánja, hogy szakítsunk meg minden egészségtelen kapcsolatot az alkohollal.

- Járjunk stílusosan. Fontos a jó testtartás. Nézzünk többet felfelé, és mosolyogjunk gyakrabban.

- Menjünk a természetbe, legyen az városi park vagy maga a vadon.

- Lassítsunk! Menjünk szándékosan lassan a lépcsőn, ahelyett hogy kettesével vennénk a fokokat.

- Szeressük magunkat. Az olasz nő – La Bella Figura – otthon van önmagában, testi és lelki értelemben.

- Legyünk méltóságteljesek. Vigyázzunk a modorunkra, legyünk udvariasak, és tiszteljük az időseket.

A fenti cikk Kamin Mohammadi újságírónő Bella Figura című könyvének szerkesztett részlete. Kamin végigkalauzol minket Firenze éttermein, piacain, sikátorain, megosztja velünk a barátaitól tanult ínycsiklandó olasz ételek receptjeit. Történetei nyomán többek között megtudhatjuk, hogyan étkezzünk egészségesen, önsanyargatás nélkül, és milyen az olasz nő, aki értékeli az élet örömeit. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business Business magazin

Hogyan fejlődjünk folyamatosan? Mi az egyéni fejlődés titka?

Ha egy ötletet sikeresen szeretnénk megvalósítani - legyen szó akár egy munkahelyi projektről, akár a magánéletről -, stratégává kell válnunk. Az egyéni fejlődés titka az, ha megpróbálunk minél tisztább képet alkotni az aktuális élethelyzetekről, időben hozunk döntéseket, majd megfigyeljük cselekedeteink következményeit - vallja Porkoláb Imre.

HVG Extra Business Business magazin

Ön egészségesen él? Olvassa el ezt, és gondolja át újra!

Két dolog felbecsülhetetlen, bár mindkettőt csak akkor értékeljük, amikor épp nincs – az időről és az egészségről van szó. A siker üldözése közben sokszor mindkettőt elveszítjük, majd amikor erre rájövünk, pénzen próbáljuk meg visszavásárolni legalább az egyiket. Pedig érdemesebb lenne inkább menet közben odafigyelni, mit és mire áldozunk.

Politikai indíttatású megfélemlítésnek nevezi a Tóth Krisztinát ért támadásokat a Széchenyi Akadémia

Politikai indíttatású megfélemlítésnek nevezi a Tóth Krisztinát ért támadásokat a Széchenyi Akadémia

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők