HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pontosan mit takar a kézműveswhisky-mozgalom? Miben különböznek a kézműves whiskyk a kereskedelmi társaiktól?

Egy élő, folyton vibráló piac, melyet körülleng az illegalitás érzése. Ugyanakkor a kézműves gyártás éppen annyira legitim, mint bármelyik másik whisky esetében, és ugyanazoknak a lepárlási és érlelési szabályoknak kell megfelelnie.

Mi a kézműves whisky?

Nincs rá hivatalos definíció, de a kézműves whisky általában kis léptékű gyártást jelent, melyet a technológiai határokat feszegető, vagy a múlt whiskyjeinek újraalkotását célul tűző, lelkesedéstől vezérelt lepárlók végeznek.

Azonban olyan is előfordul, hogy a gyors meggazdagodás reményében egyes vállalkozók whiskyt vásárolnak más lepárlóktól, majd saját trendi címkéjükkel eladják a mit sem sejtő fogyasztónak.

Hacsak nem rendelkeznek stabil pénzügyi háttérrel, a kézműveswhisky-készítők a párlataik egy részéből gyakran gint vagy vodkát készítenek. Így gyorsan elkészíthető és eladható késztermékhez jutnak, ezzel jövedelmet biztosítanak és segítik a márka kialakítását, miközben a whisky nyugodtan érlelődik.

Az Egyesült Államok mutatja az utat

Helyi szintű mozgalomnak indult: néhány gyártó kísérletezni kezdett a technológiával. Az általuk létrehozott termékek nem feltétlenül voltak korábban ismertek a saját államukban, de még akár az USA-ban sem. Sokan például single maltok előállítására fókuszáltak, bár a bourbon is népszerű volt.

2010-ben mintegy 200 amerikai kézműves lepárlóüzem volt az USA-ban; 2017-re a számuk meghaladta az 1500-at. A legtöbb amerikai kézműves szeszgyártó a látogatóközpontjában értékesíti a termékeit. Ezzel ugyan megerősítik a „hitelességüket”, de bonyolultabbá teszik a terjeszkedést.

A kézműves whiskey-ket többnyire nem ismerik az előállításuktól távolabb eső helyeken. Néhányan azonban országos vagy nemzetközi hírnevet értek el: ilyen a texasi Balcones, a chicagói KOVAL, Utah-ból a High-West vagy az illinois-i FEW.

Nem könnyű négy olyan whiskey-t találni, amelyek reprezentatívan képviselik az újhullámos amerikai lepárlókat. Ez a kvartett jó képet ad a kisebb és innovatívabb gyártók által készített whiskey-kről.

Kézművesség világszerte

A mozgalom népszerű Európában is, bár számos kontinentális lepárló nem nevezi magát „kézműves” whiskykészítőnek. Talán azért, mert egy napon szeretnének csatlakozni a főáramhoz.

Németországban virágzanak a kisüzemi whiskylepárlók. Több mint 200 kisüzemi lepárló működik itt, köztük a berlini Spreewood és a Hammerschmiede az északi Harz régióban.

Az Egyesült Királyságban mindössze kettő – a fife-i Daftmill és a cotswoldsi Cotswolds Distillery – tagja van a világméretekben egyre növekvő „kézműveswhisky”-hálózatnak.

A fenti cikk a Whisky mesterkurzus című könyv szerkesztett részlete.

Hogyan készül a bourbon és a scotch? Milyen gabonából és hogyan párolják a whiskyt? Adjunk-e vizet a whiskyhez? A whiskyt úgy fedezhetjük fel igazán, ha nem egyszerűen megisszuk, hanem megízleljük. A gazdagon illusztrált Whisky mesterkurzus című kötet infografikái és fotói segítségével összehasonlíthatjuk a világ legjobb gyártóinak whiskyjeit. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

HVG Extra Business HVG Könyvek

Hogyan legyünk rugalmasak és ellenállók?

A reziliencia – rugalmas ellenállási képesség – segítségével az egyén a nehézségek ellenére is fenntartja, illetve visszanyeri a lelki egészségét. Íme néhány tipp a fejlesztéséhez!