szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lenézhet majd új munkahelye, a Sándor-palota teraszáról a parlamentre Áder János. Már ha lesz ideje bokros államfői teendői mellett.

Új lakót fogad május 10-től a Sándor-palota: Áder János lesz az egyes számú magyar iroda dolgozója. Egyelőre nem tudni, marad-e a berendezés vagy annak egy része, s ha lesz is változtatás, mi lesz az. Azt viszont korábban felírtuk, hogy elődje új szőnyeget hozatott, és vett egy luxus zongorát is, átalakításokkal nem kellett törődnie, azt elvégeztették az ő elődei.

Az egyes számú irodaház Magyarországon
©

Egykor miniszteri várószoba volt itt, de már évek óta hivatalosan a mindenkori köztársasági elnök, tehát most már Áder János dolgozószobája. Hogyan is nézett ki a régi időkben ez a helyiség, mielőtt átesett a felújításon? A dolgozószoba keleti falában egy ablak és egy ajtó nézett a Dunára, északnyugati sarkából egy ajtó vezetett a keleti traktus előszobájába, északi falában egy ajtó nyílt a titkári szobába. Mennyezete, főpárkánya, frízsora, selyemtapétája a minisztertanácsi terem tapétájához volt hasonló - írta le a szoba történetét a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapja, amely egyelőre nem működik, de korábban sikerült áttanulmányoznunk.

Lenézni a dolgozószobából is lehet
©

A honlapból kiderült, hogy a szoba berendezése egy kandallóból, felette álló keretezett tükörből, két konzolasztalból, egy kerek asztalból, két kis empire asztalkából, öt karosszékből, valamint egy kanapéból állt. Az ülőgarnitúra zöld selyemhuzattal volt borítva. A kandalló fedőlapján egy nőalakos, empire állóóra és két, szintén nőalakok által tartott ötkarú gyertyatartó állott. A szoba padlóját táblás parketta borította. E helyiség falait - miként a Minisztertanácsi teremét is - körös-körül Benczúr Gyulának és Karlovszky Bertalannak a magyar miniszterelnökökről készített olajfestményei díszítették.

A Sándor-palota felújításakor ismét megépült a Dunára néző homlokzathoz az a mellvédes terasz, mely Ybl Miklós tervei szerint készült el. Ezen a teraszon gyakran mutatkoztak Áder elődei és azok vendégei, legutóbb Schmitt Pál is, aki Orbán Viktorral kávézgatott ott, akkor még békés egyetértésben.

A protokoll események egyik színhelye a palotában
©

Áder Jánosnak jóval több protokolláris aktusra kell felkészülnie, mint eddigi politikai pályafutása alatt, hiszen ez is része ennek a speciális „irodista” létnek. Biztos, hogy gyakran megfordul majd munkahelyének másik fontos részében, az újonnan létrehozott Plenáris ülésteremben. Ezt az északi (a Várszínház felöli), korábban egyszerű hivatali szobákat felvonultató oldalon alakították ki. A minden részletre kiterjedő rekonstrukció a történelmi termek teljes bebútorozásával együtt 2002.tavaszára, vagyis az előző Fidesz-kormány hivatali idejének végére készült el.

Kis küldöttséget itt is fogadhat Áder János
©

A 2002-es parlamenti választások előtt felmerült tervek szerint Orbán Viktor költözött volna a palotába, az államfő pedig átment volna a Nemzeti Galériának is helyet adó királyi épületbe. A választásokon győztes MSZP által felügyelt új kormány azonban nemet mondott erre. Végül szakértői véleményekre hagyatkozva a rendszerváltozás óta a Parlament épületében "társbérletben" élő Köztársasági Elnöki Hivatal méltó elhelyezésére tett javaslatot, mely indítványát az Országgyűlés elfogadta és törvényerőre emelte.

A Sándor-palotába - történelme folytán a magyar államiság egyik jelképének tekinthető épületbe - 2003. január 23-án a Magyar Köztársaság Elnöke, Mádl Ferenc és hivatala költözött be, s azóta minden államfőnek - így a brüsszeli irodáját erre felváltó Áder Jánosnak is - ez a fő munkahelye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kína szerint mindenhol be kellene vezetni a QR-kódos személyellenőrzést, hogy újra lehessen utazgatni

Kína szerint mindenhol be kellene vezetni a QR-kódos személyellenőrzést, hogy újra lehessen utazgatni

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál