szerző:
MTI

Törökkori védművek, valamint egy Zsigmond vagy Mátyás király korabeli épületegyüttes részletei rajzolódtak ki a Várkert Bazár területén végzett feltárások során, amelyeket a Budapest Történeti Múzeum veterán bányászok bevonásával végzett.

A múzeum honlapján közzétett beszámolóban az áll, hogy a Várkert Bazár átépítéséhez kapcsolódva a Budai Vár oldalában vezetett ásatások során egy hatalmas, Zsigmond (1387-1437), vagy Mátyás király (1458-1490) korában épült épületegyüttes, valamint a törökkori védművek részleteire bukkantak a kutatók a gyakran nyolc-tíz méter mély munkagödrökben.

A kormány által kiemelt beruházásnak minősített Várkert Bazár átépítéséhez kapcsolódó régészeti kutatások idén nyáron kezdődtek újra. A múzeum már korábban is végzett kisebb szondázó feltárásokat, amelyeket az építkezés előtt még további, megelőző ásatásoknak kellett volna követniük. Ez azonban a program sokéves leállása miatt nem valósulhatott meg.

Az ásatások két nagyobb területen folytak; a déli rész egykor Buda külvárosához tartozott, itt a török korban épült védőművek és árok, benne az egykori ostromok pusztításainak nyomai: ágyúgolyó, épülettörmelékek, kerámiaedények töredékei, valamint egy temetkezési hely került elő.

Az északi rész a középkori királyi palota Dunához lenyúló erődítéséhez tartozott. Ezen a területen az 1998-2000 közötti ásatásokon 16-18. századi ágyúöntő műhely részleteit fedezték fel a szakemberek. Ennek feltárása korábban félbemaradt és befejezésére a mostani munkák keretei között sincs lehetőség.

A műhely alatt egy hatalmas, mintegy 90 méter hosszú, középkori épület maradványai húzódnak, amely a keleti oldalon a Dunával párhuzamosan futó várfalhoz épült hozzá. Ez lehet az a rejtélyes építmény, amelynek tetőzete Buda első látképén, a Schedel-féle Világkrónika (1493) Buda-ábrázolásán feltűnik. Ennek tanulmányozása során felvetődött, hogy az épület talán Zsigmond király reprezentatív "mulatópalotája" lehetett, ám a korábbi és a mostani feltárások eredményei alapján valószínűbbnek tűnik, hogy egy nagyobb, a királyi palotához tartozó gazdasági épületről lehet szó.

Az új, mintegy tíz méter mélységet elérő alaptestek helyén nyitott kutató árkokban nagy mennyiségű leletanyag, köztük Anjou- és Zsigmond-kori címeres kályhacsempék darabjai, 13-15. századi házi kerámiaedények töredékei, sőt néhány őskori kerámia töredék is megtalálható volt.

A beruházás kivitelezése számos ponton további feltárásokat tesz szükségessé, amelyekből jelentős eredményekre lehet számítani a Budai Vár történetének megrajzoláshoz - szerepel a honlapon közzétett, fotókkal illusztrált beszámolóban.

A kormány augusztus 9-én határozatában hagyta jóvá a Várkert Bazár rehabilitációjának támogatását. Akkor kiderült, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 6,5 milliárd forintot kaphat. A kormányhatározat szerint a Várkert Bazár felújításával és hasznosításával lehetőség nyílik a főváros turizmusában meghatározó, nemzetközi viszonylatban is jelentős, valamint önállóan is egyedi vonzerőt jelentő turisztikai termék fejlesztésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!