szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az USA-ban is beperelte az Albany Molecular Research Inc. (AMRI) nevű gyógyszeripari vállalatot a Graphisoft Park, miután az amerikai cég magyar leányvállalata, az AMRI Hungary 6,5 millió dollárnyi kifizetetlen bérleti díjat hagyot maga mögött a magyarországi kivonulását követően.

A New York állambeli Albany szövetségi bíróságán is pert indított az AMRI Hungary által felhalmozott 6,5 millió dolláros bérleti díj tartozás miatt a Graphisoft Park - közölte a Times Union című lap.

A beszámoló szerint a magyar ingatlanos társaság a periratban azzal is megvádolta az AMRI vezetőit, hogy tudatosan félretájékoztattak a magyar leányvállalat pénzügyi helyzetéről, hogy így kerüljék el az elmaradt bérleti díj kifizetését. A magyar cég szerint az AMRI Hungary egy 5,6 millió dolláros kölcsönt is nyújtott a csoport brit tagjának, de az összeg "jelentős részét" végül az amerikai anyacég kapta meg - így távol tarva a pénzt a Graphisoft Parktól.  

Az AMRI Hungary márciusban jelentette be, hogy kivonul Magyarországról és bezárja a Graphisoft Park irodakomplexumában található itteni központját is. Ezután azonban a Graphisoft Park szerint nem egyenlítették ki a 2008-ban aláírt tízéves bérleti szerződésük alapján fennálló bérleti díj tartozásukat.

Az AMRI Hungary július 19-vel került végelszámolás alá. A Graphisoft Park a végelszámolás megindítására tekintettel a bérleti szerződést az abban foglaltaknak megfelelően augusztus 31-vel felmondta. Az AMRI Hungary és a Graphisoft Park közötti bérleti szerződés alapján a végelszámolás következtében a szerződés teljes hátralévő 79 hónapjára eső bérleti díj egy összegben esedékessé vált.

A Graphisoft Park szeptember 21-én bejelentette, hogy leányvállalata, a Graphisoft Park Ingatlanfejlesztő Kft. a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróságon peres eljárást indított a végelszámolás alatt álló AMRI Hungaryvel szemben a bérleti jogviszony megszűnése és bérleti díj megfizetése miatt.

A peresített követelés nettó összege akkor 4443.477 euró volt. A követelés tartalmazta a bérleti szerződésből a megszűnéskor hátralévő közel 7 éves időtartamra eső bérleti díj összegét, csökkentve a hasznosítás során várhatóan realizálható nettó bevételek összegével. A peres eljárás megindítása azért vált szükségessé, mert az AMRI és anyavállalata, az Albany Molecular Research Inc. nem ismerte el a Graphisoft Park szerződésen alapuló követelését.

A most az USA-ban is elindított pert a Times Unionnak nem kommentálták az AMRI-nál, mert még nem kapták meg a hivatalos periratot. A cég szóvivője annyit azonban elárult, hogy tárgyalnak a főbérlővel a bérleti díjhátralékról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!