szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy társasház biztosításakor a lakók általában igyekeznek egy legolcsóbb alapszolgáltatást választani, pedig ha baj történik, biztosítás esetén jelentős költségeket vállal át a biztosító. A lakók ugyanakkor nem mindig vannak azzal tisztában, mire terjed ki pontosan a társasház szerződése. Mire kell figyelni egy társasház biztosításakor?

A társasházak felújítása, hibák, károk kijavítása gyakran okoz konfliktust a lakók között, vita tárgya szokott lenni, hogy mit kell a társasház pénzéből fizetni és mire kell a lakástulajdonosoknak költeni. Mit fedez a ház biztosítása és mit nem? Kinek kell fizetnie, ha az egyik szomszéd lakásában keletkezett csőtörés miatt beázik az alatta lakó? Sokan nincsenek tisztában azzal, mire nyújt fedezetet a ház biztosítása, és sokan nem ismerik azokat a kiegészítő biztosítási lehetőségeket sem, amely révén kár esetén jelentős költségektől mentesülhet a ház.

A társasházi biztosítás együtt biztosítja a tulajdonosok közös ingatlan vagyonát, így akkor is biztosított a közös tulajdonba tartozó épületrész, építmény vagy melléképület, ha az egyes tulajdonosok nem rendelkeznek önálló lakásbiztosítással. Biztosítható a társasház tulajdonában lévő, közös ingatlan mellett a közös tulajdonban lévő ingóságok is. Már az alapbiztosítások is fedezetet nyújtanak az elemi káreseményekre, mint a tűzkár, viharkár vagy a földrengés okozta károk, emellett vonatkozik üvegtörés károkra, valamint épülethasználói felelősségbiztosítást is tartalmaz.

„Nem érdemes a társasház biztosításán spórolni, ugyanis ha jelentős kár keletkezik az épületben, biztosítás híján azt a lakóknak kell kifizetni. Ez általában vitákat szül egy lakóközösségben, hiszen az eltérő anyagi helyzetben lévő lakók közül nem mindenki tud vagy hajlandó a házra nagyobb összegeket költeni. Ha azonban megfelelő biztosítással rendelkezik a ház, az egyes lakásokra kötendő saját lakásbiztosítás összege  is sokkal kedvezőbb” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Ha például az egyik lakásban keletkezett csőtörés vagy a tetőszerkezet megrongálódása miatt a lentebb lakó lakása beázik, az ingatlanban keletkező károkat a társasház biztosítása fedezi. Ráadásul egyszerűbb és gyorsabb a kárrendezés, mivel csak egy biztosító rendezi. Az épülethasználói felelősségbiztosítás pedig az olyan esetekre vonatkozik, amikor a társasház hibájából keletkezik másnak kára, például a tetőről lezúduló hó, egy letört faág vagy az ablakpárkányról leeső virágláda összetör egy autót vagy egy járókelő eltöri a lábát a ház előtt sétálva, mert csúszott a járda, akár jég, akár kiömlő folyadék miatt.

Az alapbiztosítások általában nem vonatkoznak például a betöréses lopás és rablás károkra vagy a rongálás okozta károkra, érdemes ugyanakkor kiegészítő biztosítást kötni például a közös tárolóban letett kerékpárokra vagy a ház fűnyírójára. Szintén kiegészítő biztosítás szükséges ahhoz, hogy ne a társasháznak kelljen saját költségére eltüntetnie a falról a graffitiket.

Elég egy rossz lépés a közös képviselő részéről, és ha gondatlanul járt el, jelentős károkat okozhat egy ház lakóközösségének. Erre is létezik ugyanakkor kiegészítő biztosítás, a társasházi közös képviselők, társasházkezelők, vagy lakásszövetkezeti tisztségviselők tevékenységére felelősségbiztosítás köthető. A társasházi biztosítás révén biztosíthatók például a felvonók is, amelyek az egyéni lakásbiztosításokban általában nem biztosíthatóak.

A tavalyi évben társasház biztosítás alapján rendezett károk több, mint felét a vezetéktörés és az abból adódó leázás miatt keletkező károk tették ki. Gyakori volt emellett még a felső szinti lakások tetőbeázás kára, de térítettünk a megrongált bejáratokra, lépcsőházakra is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!