szerző:
MTI

Már a héten elkezdődnek az egyeztetések a beruházásért felelős Nemzeti Sportközpontok (NSK) és az érintett fővárosi, valamint a kerületi önkormányzat között a 2021-es vizes világbajnokságra készülő Dagály uszodakomplexum építéséről.

Az egész világ a csodájára jár majd – mondta Vígh László kormánybiztos azzal kapcsolatban, hogy mit szóltak a nemzetközi szövetség (FINA) vezetői az új komplexum látványterveihez, amely az elképzelések szerint 2016 második felére készül el. 

"A pályázati anyag összeállításakor tudtuk, hogy ha nyerünk, akkor azonnal el kell kezdeni az építkezés előkészítését. Már a héten megkezdjük a szükséges fővárosi és kerületi egyeztetéseket, ezek után tudjuk véglegesíteni a beruházás részleteit, és határozhat a kormány a pontos ütemezésről, forrásról" – mondta az NSK keddi tájékoztatása szerint Vígh László, hozzátéve: folyamatosan tartják a kapcsolatot a nemzetközi szövetség vezetőivel is. 

©

A kormánybiztos elmondta, a FINA-tól kaptak egy vastag kézikönyvet, amelyben leírják, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie az új uszodának ahhoz, hogy a világ egyik legrangosabb és legnézettebb – ezáltal óriási reklám- és országimázsértékkel bíró – sporteseményének helyszíne lehessen. A kötetben minden apróságot meghatároznak: hány fokos legyen a víz, milyen magas legyen a rajtkő, milyen időmérő rendszer működjön az uszodában, és a nézőtéren mekkora távolságra legyenek egymástól a székek. 

©

A tervezési feladatok jövő év elejére fejeződhetnek be, a kivitelezés 2014 második felében kezdődhet el és 2016 közepére, második felére épülhet fel az új uszoda. A tervek szerint ez lesz a helyszíne a 2017-es junior-világbajnokságnak, majd négy évvel később a felnőtt vizes világbajnokságnak is. A létesítményben az 50 méteres versenymedence és műugró medence mellett lesz egy másik 50 méteres bemelegítő medence. Ezek mellett több élménymedence is épül a nagyközönség számára. Az uszodakomplexumban az állandó nézőtér 4-5 ezer fős lesz, amelyet a vb idejére 17-19 ezresre lehet majd bővíteni. 

A FINA pénteken Barcelonában döntött úgy, hogy Magyarország rendezi az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, műúszók és vízilabdázók 2021-es világbajnokságát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Cáfol a minisztérium: nem berendelték a követet, csak beszélgetett

Cáfol a minisztérium: nem berendelték a követet, csak beszélgetett

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Sokat tudó óra fél áron, és még telefonálni is lehet vele – túl szép, hogy igaz legyen?

Sokat tudó óra fél áron, és még telefonálni is lehet vele – túl szép, hogy igaz legyen?

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Handó visszavág

Handó visszavág

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"