Hosszabb ideje kihasználatlan épületek, üresen álló belterületi telkek kerülhetnek államiból önkormányzati tulajdonba. Körülbelül 1200 ingatlanról van szó, ingyenes átadásukkal 32 település több százmillió forint értékben gyarapodhat – közölték az átadásokat lebonyolító Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

Czifra Boglárka pr-menedzser tájékoztatása szerint az állam ezzel a döntéssel igyekszik elősegíteni az önkormányzatok munkáját, hogy az ingatlanok a helyben lakók életminőségét javítsák. A vagyonkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen, több szempontot mérlegelve állította össze az 1200 tételt felsoroló listát.

Az átadás feltételei között a legfontosabb, hogy az önkormányzatok 15 évig kizárólag a kötelező helyi feladatok ellátásához használhatják fel az átadott ingatlant, és minden év végén be kell számolniuk arról, hogyan gazdálkodtak az átvett javakkal.

Az Országgyűlés június 17-én fogadta el az ezzel foglalkozó, az egyes állami és önkormányzati ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról szóló törvényt.

Az MTI munkatársai néhány településen megkérdezték, mit terveznek az átvett ingatlanokkal.

Példák Battonyáról, Jászdózsáról, Balatonfüredről

A Békés megyei Battonyán a városközpontban álló, eddig állami tulajdonban lévő egykori rendőrségi épület már évek óta egészségügyi és szociális ellátóközpontként működik. Korobán Erika, az intézmény vezetője szerint az önkormányzati tulajdonba vétellel felgyorsulhat az épület korszerűsítése, mert az önkormányzat jogosult lesz különféle pályázatokon indulni fejlesztési források megszerzésére. A kétszáz négyzetméteres épületben működik például a családsegítő, és itt fogadják a segítők a szenvedélybetegeket. Elmondta: remélik, hogy pályázat útján felújíthatják az elavult fűtési rendszert. Az épülethez tartozó parkosított kertben nyaranta rászoruló gyerekeket táboroztatnak és a pluszforrások elnyerésével kényelmesebb körülményeket teremthetnek nekik.

Felpezsdülhet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászdózsa kulturális élete, miután az állam az önkormányzatnak adta a Tarna holtágának partján fekvő egyik parasztházat. A porta Korcsok Imréé, a település köztiszteletben álló pedagógusáé, helytörténeti krónikásáé volt, néhány évvel ezelőtti hirtelen halála után az ingatlan az állam kezébe került, mert nem voltak örökösei. Szerencsés István polgármester szerint a házban rendezik be ezentúl a nyaranta a községben szervezett nemzetközi alkotótábor központját, a művészek itt találkozhatnak, mutathatják meg egymásnak és az érdeklődőknek festményeiket. Az év többi időszakában pedig a helyi polgárőrség központja lehet az épület.

Több mint egy hektárnyi, értékes telekkel gazdagodott a Pest megyei Vecsés. Szlahó Csaba polgármester elmondta, hogy a terület a város leginkább fejlődő részén fekszik. A telek egy részén játszóteret, szabadidős foglakozásokra alkalmas sportsarkot alakítanak ki, amelyek már idén elkészülhetnek. A telek másik részét egy szálloda bővítéséhez használják fel, és az elképzelések szerint egy vállalkozásfejlesztési központot is kialakítanak.

A Tolna megyei Bátaszék egy családi házat kapott – mondta Bognár Jenő polgármester. A városközpontban álló, felújításra szoruló épület örökösök híján került az állam tulajdonába, és a tervek szerint a város szükséglakásként használja. Szó van arról is, hogy egy többgyermekes, rászoruló családnak ajánlják fel.

Visszakerült a balatonfüredi önkormányzat tulajdonába a város közepén álló, Toncsi-villaként ismert épület – számolt be Bóka István polgármester. Az ingatlant a volt tulajdonos, Bálint Jánosné még a 80-as években a megyei idegenforgalmi hivatalra hagyta, azzal a kikötéssel, hogy itt rendezzék be a város helytörténeti múzeumát. A végakaratnak megfelelően a házban működött a Városi Helytörténeti Gyűjtemény, de néhány éve a relikviák egy része másik épületbe költözött, a házat pedig átadták az államnak. A számítások szerint az önkormányzat 20-25 millió forintból hozhatja rendbe a házat, ehhez pályázni szeretnének. A tervek szerint a felújítás után az épület különféle kulturális rendezvények lebonyolítására is alkalmassá válik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Feltörték Erzsébetváros honlapját, Niedermüllert gyalázták a hackerek

Feltörték Erzsébetváros honlapját, Niedermüllert gyalázták a hackerek

Felnyithatja az amerikai atomtemetőt a globális felmelegedés

Felnyithatja az amerikai atomtemetőt a globális felmelegedés

Majd 20 millió dollárért kelt el egy Magritte-festmény

Majd 20 millió dollárért kelt el egy Magritte-festmény

Ellenzéki vezető a lengyel szenátus élén

Ellenzéki vezető a lengyel szenátus élén

Robert De Niro fontos díjat kap

Robert De Niro fontos díjat kap

Több macera és több pénz – erre számíthatnak jövőre a vállalkozók

Több macera és több pénz – erre számíthatnak jövőre a vállalkozók