szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Letették a békéscsabai CsabaPark gasztronómiai központ alapkövét szerdán.

Az épületkomplexum célja a csabai kolbászkészítés hagyományainak őrzése és népszerűsítése lesz a hazai turizmusban. A projekt keretében kolbászfalu épül, benne múzeum, ahol a kolbász történetét mutatják be, továbbá lesz étterem, sertésvágó pont és húsbolt.

A beruházás összértéke bruttó 1,3 milliárd forint, ebből a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretéből elnyert vissza nem térítendő támogatás - a magyar kormány önerőalapjának forrásával együtt - 1,024 milliárd forint, a többi önkormányzati önerő.

Az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepségen Vantara Gyula (Fidesz), Békéscsaba polgármestere kiemelte: a kolbászfaluban bemutatják a csabai kolbászkészítést, lehet majd vendégeket kivinni a helyszínre, megkóstolni és megvásárolni a termékeket, amire eddig nem volt lehetőség. Hozzátette: a fesztiválközpont a gasztronómiai hagyományok őrzése mellett más, országos kitekintésű, nagy rendezvénynek is méltó helyszíne lesz.

A kolbászfalu egyik ötletgazdája, Hanó Miklós alpolgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy a csabai kolbász földrajzi oltalom alatt áll. A terméket Békés megyében, abraktakarmánnyal hízlalt friss sertéshúsból kell előállítani. Az új fesztiválközpontban egész évben találkozhat a helyi termelők és hentesek által előállított friss és füstölt termékekkel a látogató.

A kivitelező Strabag-MML és a Hartmann konzorcium igazgatója, Koreck Ferenc elmondta: a 2800 négyzetméteres központi épület impozáns lesz. A tartószerkezet speciálisan ragasztott, nagy teherbírású ívelt fából készül majd, a belmagassága kilenc méter lesz. A munkálatokban a ragasztott faszerkezet beszállítóján kívül kizárólag békéscsabai és Békés megyei vállalkozások vesznek részt. A kivitelezés várhatóan 2014 júliusában fejeződik be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést