szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pécsi Itélőtábla közbenső ítélete nem befolyásolja a Duna-parti Közraktárak helyén épült Bálna (korábban CET) megnyitását, annak várható időpontja továbbra is október vége - mondta Budapesten Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes csütörtökön, sajtótájékoztatón.

A Népszabadság beszámolója szerint a fővárosi önkormányzat köteles megfizetni az MKB Banknak a 2008-ban, a Bálna beruházásával kapcsolatban kötött hitelkeret-megállapodás alapján fennálló adósságot - a napilap beszámolója szerint ez szerepel a Pécsi Ítélőtábla szerdai határozatában.    

Bagdy Gábor megerősítette, hogy a Pécsi Ítélőtábla az első fokú közbenső ítélete megváltoztatta, és kimondta, hogy az önkormányzat köteles megfizetni a fennálló pénzügyi adósságot. A közbenső ítélet után a per a fizetendő összeg megállapításáról folytatódik. A főváros a Kúriához fog fordulni felülvizsgálatért, de mindez nem befolyásolja a nyitást, amelynek időpontja továbbra is október vége - tette hozzá.     Bagdy Gábor azt mondta, ha a bíróság kimondja, hogy a fővárosnak fizetnie kell, akkor felmerül a kérdés, hogy ki felel a kialakult helyzetért. Azt a főpolgármester-helyettes nem tudta megmondani, hogy honnan lesz fedezet az összegre. Ha fizetni kell, akkor "valamelyik ujjunkat el kell kezdeni harapdálni" - mondta.    

Emlékeztetett arra, hogy a főváros, az MKB és a beruházó Porto Investment 2008-ban háromoldalú megállapodást kötött, hogy a beruházó hitelt tudjon felvenni az MKB-tól.    

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. Az épület jelenleg még üresen áll. A Porto Investmenttel a fővárosnak több jogvitája is volt, egyebek mellett a bankgarancia lehívása miatt, 2011-ben pedig a beruházó felmondta a korábban megkötött szerződést.    

A Bálna a tervek szerint kulturális programok helyszíne lesz, emellett biopiac, valamint több étterem és kávézó is helyet kap benne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!