szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kissé meglepően magasan alakult a Duna House által becsült idei februári ingatlanpiaci forgalmi adat, a válság egyik legerősebb mutatói jöttek ki. Hatalmas a tavaly februárhoz történő megugrás a tranzakciók számát tekintve. Elrugaszkodhattunk a mélypontról?

Meglepően magas a Duna House által becsült idei februári forgalmi adat, amely a válság utáni egyik legerősebb ingatlanpiaci forgalmát mutatja. A tavalyi februárhoz képest 12 százalékkal több adás-vétel zajlott, ha pedig az első két hónapot tekintjük, akkor is 10,5 százalékos az erősödés a két év azonos időszakában. Ha ez a tendencia folytatódni tud, akkor a válságot követő legerősebb forgalmát produkálhatja a piac. Nemhogy szinten maradt, hanem még tovább nőtt az egyébként is kiugrónak számító januári keresleti adat. A 87 százalékpontos Kereslet Index az elmúlt négy év egyik legkiemelkedőbb keresletét mutatja, ami előrevetíthet egy valós forgalomnövekedést a következő hónapokra.

Februárban Kelet-Magyarországon keltek el a legalacsonyabb áron a panelek 118 eezer Ft/m2 átlaggal, ennél drágábban, 124 ezer Ft/m2 áron az ország másik felén. Pesten ez az átlag 170, Budán pedig 193 ezer forint volt. A tégla lakásoknál ugyanez a sorrend, keleten 155, nyugaton 170 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, Pesten 237, a belvárosban 286, Budán pedig 322 ezer forintot fizettek átlagban. Az átlag vásárlási ár ebben a kategóriában Budán 20 millió felett volt, Kelet-Magyarországon pedig 8,7 millió alatt.

Feltehetően a fokozott keresletnek köszönhetően februárban egyetlen fővárosi kerület sem volt, amelyik az előző hónaphoz viszonyítva veszített volna a népszerűségéből. Ellenkezőleg, vagy hasonló érték, vagy további növekedés volt megfigyelhető a Duna House irodáiban regisztrált érdeklődésben. Listavezető továbbra is a XIII. kerület, amelyet a potenciális érdeklődők 19 százaléka megjelölt, mint lehetséges lokációt. Népszerű még a XI. és XIV, illetve a belvárosi kerületek.

Közép-Magyarországon a házak eladói most kevésbé voltak alku készek, mint néhány korábbi hónapban. A 6 százalékos ármérséklést követően a vevők most átlag 8 százalékot tudtak alkudni ebben a régióban. Vidéken ennél magasabb adatokról beszélhetünk, itt 7 százalék árcsökkentést követően 11 százalékos átlagos alku volt jellemző a családi házak esetében. Paneleknél és tégla lakásoknál egyaránt elegendő volt 4 százalék körül engedni az árból, és a vevők is "csupán" 5-6 százalékot tudtak alkudni.

Februárban a legnagyobb vevői csoport Budapesten ismét az első lakásukat vásárlóké volt, de a korábbiaknál magasabb átlagár volt mérhető. Minden negyedik fővárosi vevő befektető volt, ők 18 milliós átlagon költöttek lakásonként. Vidéken csak a harmadik legerősebb csoport a befektetőké, ők az összes vevő 17 százalékát tették ki. Náluk erősebb a nagyobba költözők aránya 23 százalékkal, akik átlag 110 négyzetméteres ingatlant vettek 16,7 milliós átlagon.

A budapesti eladók között 46 százalékos arányt értek el a nagyobba költözők. Az eladók státuszában érdekesség, hogy a magukat vállalkozóknak vallók végeztek 30 százalékkal az élen. Itt a beosztottak szoktak a legtöbben lenni, de februárban 28 százalékkal a második csoport lettek. Vidéken a megszokott sorrendet látni, vagyis elöl a beosztottak, akik minden második eladásban jelen voltak, majd a nyugdíjas eladók és csak a harmadik helyen, 16 százalékkal jönnek a vállalkozók.

Vidéken a tavaly februári adatokhoz képest nincs jelentős eltérés a Duna House hálózatán keresztül megvásárolt ingatlanok paramétereiben. A 40-60 négyzetméter közöttieket vásárolták idén is a legtöbben, a tranzakciók közel fele ebben a méretkategóriában zajlott. Az átlagáraknak megfelelően ebből következően szintén 50 százalékot tett ki az 5-10 millió Ft közötti ingatlanok forgalma. Pest megyében minden negyedik megvásárolt ingatlan 60-80 négyzetméter közötti volt, a második legnagyobb méretkategória 22 százalékkal a 40-60 közöttieké. 160 négyzetméter fölött a tranzakciók 12 százaléka zajlott.

Budapesten is a 40-60 négyzetméteres méretkategória a legnépesebb, Budán az eladott ingatlanok 38 százaléka, Pesten 40 százaléka történt ebben a sávban. Látványosabb eltérés mutatkozik a négyzetméterár sávokban a budai oldalon. Itt 2013. februárban a 100-150 ezer Ft/m2 sávban még a tranzakciók 17 százaléka zajlott, idén csupán 2 százalék. Ezzel szemben egy éve a 200-250 közöttiek 10 százalékot tettek ki, most pedig 24-et, amivel a legnagyobb csoport lett. Pesten szintén nőtt ezen sáv aránya, mégpedig 14-ről 22 százalékra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!