szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bátrabbak és több kockázatot vállalnak az ingatlanbefektetők. Az ingatlanpiaci befektetések újjáéledését prognosztizálja világszerte idei Real Estate Invest Survey című felmérésben a KPMG. A tanulmány szerint a beruházások oroszlánrésze Nyugat-Európában várható. Közép-Kelet-Európa (CEE) a jövőbeli ingatlanbefektetések ötödik legnépszerűbb régiója.

A megkérdezett befektetők 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szándékában áll ingatlanba beruházni idén. Több mint 40 százalékuk pedig azt tervezi, hogy, ha alkalom kínálkozik, alulértékelt vagy csőd közeli ingatlanokat fog vásárolni – mindez azt jelzi, hogy a piac egyes szegmenseibe visszatérhet a bátrabb befektetői attitűd.

A gazdaság stabilizálódása, a jobb hitelfeltételek és a tőkepiacok erősödése ideális feltételeket teremtettek ahhoz, hogy a befektetők ismét nagyobb bizalommal tekintsenek az ingatlanpiacra, és bátrabb beruházási döntéseket hozzanak a magasabb megtérülés reményében – véli Stefan Pfister, a KPMG ingatlantanácsadásért felelős európai vezetője. „Itt az ideje, hogy a befektetők belelendüljenek, és portfólióikat ingatlanokkal egészítsék ki, csökkentve a kizárólag kötvényeket és részvényeket tartalmazó hagyományos portfólióknak való kitettségüket.”

A felmérés szerint Közép-Kelet-Európa az ötödik legnépszerűbb befektetési régió; a válaszadók 23 százaléka véli úgy, hogy a régió kínálja a legjobb lehetőségeket. „Habár az új befektetők sokszor egységes területként kezelik a közép-kelet-európai országokat, ingatlanbefektetési szempontból mindegyik ország ingatlanpiaca különböző méretét, fejlettségét, kockázatait és jövőbeni kilátásait illetően. A régióban Lengyelország és a Cseh Köztársaság tekinthető fejlettebbnek, míg Bulgária, Magyarország és Románia egy lazán meghatározott perifériát alkot” – mondja Andrea Sartori, a KPMG ingatlan-, szabadidő- és turisztikai tanácsadási részlegének közép-kelet-európai vezetője.

A felmérés szerint a gazdaság talpra állásával a nagybefektetők bátrabban keresik a jó befektetési lehetőségeket. Sokan egyre inkább úgy érzik, a magas árak miatt kiszorulnak olyan alapvető piacokról, mint az Egyesült Királyság, és jobb lehetőségeket találhatnak a dél-európai feltörekvő gazdaságokban. A stratégiai váltás tetten érhető nemcsak abban, hogy a befektetők kockázatosabb, nagyobb profitot ígérő beruházások felé fordulnak, hanem abban is, milyen ingatlantípusokat keresnek leginkább: miközben az iroda- és kereskedelmi fejlesztések a legnépszerűbbek továbbra is, megnő az érdeklődés a közelmúltban kevésbé keresett ingatlantípusok – például az autóparkolók – iránt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!