szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem elég Rogán Antal és alpolgármestere, Puskás András ingatlanügye, a 444.hu most Szentgyörgyvölgyi Péterről, Rogán belvárosi utódjáról is kiderített egyet, s mást. Az ötödik kerületi önkormányzat szerint a 444.hu cikkében csúsztatnak.

Mint megírtuk: június 13-án tartotta polgármesterjelölt-állító közgyűlését a Fidesz-KDNP V. kerületi szervezete, és miután Puskás András alpolgármester nem kívánt indulni, a csoport egyhangúlag Szentgyörgyvölgyi Péter jelöltségét támogatta. A 444.hu szerint Szentgyörgyvölgyi "nem jelentéktelen" szereplője a Belváros életének, 2010 óta ő vezeti a városüzemeltető kft.-t, a 2009. december 10-i kinevezési határozat szerint havi bruttó 467 900 forintos havi fizetéssel.

Szentgyörgyvölgyi neve nemrég azután került a sajtóba, miután a Magyar Narancs megírta: Habony Árpádot, Orbán Viktor főtanácsadóját szinte naponta látni a Belváros egyik patinás, felújított épületében a Szerb utcában, bár a ház 22 lakásából 20 önkormányzati tulajdonú. Az Együtt-PM-es Juhász Péter akkor azt mondta: nem csak Habony, hanem Szentgyörgyvölgyi is a Szerb utca 9. alatt lakik, egy 110 négyzetméteres önkomrányzati bérlakásban. A Belvárosi Önkormányzat szerint egyébként nem szociális bérlakás, hanem az önkormányzati rendelet szerinti legmagasabb piaci bérleti díjért bérbe vett ingatlan a Szerb utca 9. első emeletének 1. számú lakása, a házban pedig csak két olyan bérlő lakik, akik az önkormányzattal munkajogi viszonyban állnak.

A 444.hu szerint három héttel a vásárlás előtt az önkormányzat úgy módosította a bérlakások elidegenítéséről szóló rendeletet, hogy a vevőnek csak a lakás forgalmi értékének 30 százalékát kellett kifizetnie, azt is 25 éves kamatmentes részletre. Ennek fejében az önkormányzat jelzálogot jegyezhet be az ingatlanra. Be is jegyeztek 19 millió forintot. A lap megjegyzi: egy 110 négyzetméteres belvárosi lakás ingatlanpiaci becslések szerint akár 55-60 milliót is érhet.

A lap szerint Szentgyörgyvölgyi 2012-ben a Nemzeti Földalapkezelő helybeli gazdálkodóknak kiírt pályázatán is nyert 30 hektár földet a Veszprém megyei Farkasgyepűn. A szántóról Rogán Antal kérésére lemondott.

Önkormányzat: a Szerb utcai lakást nem adták kedvezményes áron

Az ötödik kerületi önkormányzat szerint a 444.hu cikkében csúsztatás van.

A belvárosban 1990 óta 2500 olyan ember van, aki a bérlakását kedvezménnyel vásárolta meg. Ez a kedvezmény a forgalmi érték 50 százalékát jelentette, egészen 2011. március 27- ig. Akkor hatályba lépett az új rendelet, ami szerint többek között Szentgyörgyvölgyi Péternek is magasabb, 75 százalékos vételárat kellett fizetnie az érintett lakásért.

A cikkben említett 30 százalékos vételár azokra a nem felújított műemlékházakra vonatkozik, amelyek lakásainak eladását a Műemlékvédelmi Hatóság 2012. december 31-ig nem engedélyezte. A Szerb utcai lakás nem tartozik ebbe a kategóriába.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata, tehát nem enyhítette, hanem szigorította az önkormányzati bérlakások értékesítésének szabályait – olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!