szerző:
hvg.hu

Ciklusokon átívelő vállalkozás lesz a Budai Vár felújítása. A Történeti Múzeum a helyén maradhat, a Magyar Nemzeti Galériának és az Országos Széchényi Könyvtárnak azonban mennie kell. Ígérik, hogy a Vár teljes területe a felújítás után is látogatható marad. Orbán és irodái már 2016-ban felköltözhetnek a Karmelita udvarba, a táncszínház pedig a Millenáris parkba költözik.

Hosszú cikket közölt a Vár készülő felújításáról a csütörtöki Heti Válasz.

Mint írták, a palota nem Orbán Viktornak épül, hiszen leghamarabb 2020-ra készülhet el. Orbán egyébként sem a várpalotába, hanem a Karmelita udvarba költözik – abba az épületbe, ahol a Nemzeti Táncszínház és a Miniszterelnökség több irodája található már most is. Ezt az épületet 2016-ra teszik alkalmassá arra, hogy beköltözhessen a kormányfő és szűkebb stábja. A Karmelita udvar felújítása 1,4 milliárd forintba kerül majd, ebből egyebek mellett azbesztmentesítik az épületet, valamint eltüntetik azt a hatalmas gödröt, amely a várfalak megcsúszása miatt jött lértre. A táncszínház a tervek szerint a Millenáris parkba kerül.

©

A Vár felújításáról szóló Nemzeti Hauszmann Tervről egy július 11-i kormányhatározat rendelkezik. A 2014-től 2024-ig tartó időszakra előirányzott feladattal L. Simon László államtitkárt bízta meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szeptember elején – építészek, MTA-tagok, a Magyar Művészeti Akadémia és önkormányzati delegáltak részvételével – bizottságot állítanak fel, amely részletesen kidolgozza a koncepciót.

Annyit már lehet tudni, hogy a palota felújításánál a kormányzati funkció is teret kap a palotamúzeum kialakítása mellett. Emellett a Vár teljes területe látogatható marad – mondta L. Simon László a lapnak. Három kulturális intézmény közül kettőt kiköltöztetnek: az Országos Széchényi Könyvtár "nem feltétlenül a belvárosban", de valamilyen közlekedési csomópontban kap épületet, a Magyar Nemzeti Galéria az új városligeti múzeumi negyedben kap helyet.

A Budapesti Történeti Múzeum vélhetően a helyén marad és a leendő palotamúzeum része lesz majd.

©

A projekt első üteme 2018-ban fejeződik be, de az első ütembe főként előkészítési munkák, illetve egyes kapcsolódó projektet férnek bele: ilyen például a nyugati várterasz 600 férőhelyes mélygarázsának megépítése, amely már 2015-re befejeződik.

Nagyon nagy változások a következő néhány évben még nem valószínűek, már csak azért sem, mert az MNG költözéséshez szükséges, hogy a Városligetben megépüljön az új negyed. A Heti Válasz cikke szerint a Vár felújítása kormányzati ciklusokon átívelő projekt lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!