szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bemutatták azt a harminc régi, részletes térképet, amelyek segítségével az interneten tanulmányozható a főváros fejlődése a 18. század elejétől a 20. század közepéig.

Kedden mutatta be a Budapest Fővárosi Levéltár azt a harminc térképet, amelyek alapján már az interneten is meg lehet keresni, hogy hogy nézett ki Budapest, vagy Magyarország az elmúlt két évszázadban.

A harminc térkép válogatás, amely a 18. századtól 1946-ig "szinte teljesen lefedi Budapest történetét". A térképkészítés egy-egy "csúcspontján" készültek, például II. József korában, amikor a katonai és a gazdasági célú térképkészítés mellett az idegenforgalmi is megjelent; a reformkorban, amikor az utazás egyre fontosabbá vált, és be kellett mutatni Pest-Budát az érkező külföldieknek; vagy éppen a városegyesítés idején, amikor először készültek igazán pontos térképek, háromszögeléssel. A harminc térkép között vannak a földméréshez használt, úgynevezett kataszteri térképek is.

A régi térképek minden képkoordinátájához GPS-koordinátákat rendeltek, majd a régi térképeket kompatibilissé tették a ma használatos népszerű térképes programok közül többel, például a Google Mapsszel is, így összehasonlíthatók a korábbi és az aktuális állapotok, online ugyanis egy csúszkával állíthatunk azon is, hogy az egyes térkép mennyire legyen átlátható és mennyire tűnjön fel mögötte a mai állapot. A térképeket itt lehet megnézni!

©

Kenyeres István, a fővárosi levéltár főigazgatója elmondta: a kedden bemutatott harminc térkép a Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképeit modern térinformatikai eszközökkel közzétevő Mapire (Historical maps of the Habsburg Empire) projekt második szakasza, miután márciusban katonai térképek digitalizált változatait is bemutatták. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!