szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az átlagos négyzetméterárak folyamatosan növekedtek a hazai ingatlanpiacon, a fővárosban megdöbbentő különbségek is akadtak a drágulást tekintve - derült ki egy most közzétett piaci összefoglalóból.

Tavaly júliusban még átlagosan közel 220 ezer forintért kínáltak itthon egy eladó otthont, idén januárjában viszont már 312 ezer forintra nőtt a kínálati négyzetméterár - derült ki az Otthontérkép és az Ingatlantájoló által készített statisztikából.  A legnagyobb növekedés decemberben és januárban volt, amit a kormányzati ingatlanpolitikába bevezetett módosítások idézhettek elő.

A legdrasztikusabb növekedés Budapesten állt elő, itt 323 ezerről 403 ezerre ugrott az átlagosan kínált négyzetméterár 2014 és 2015 között.

A kerületek között azonban gyakran elképesztő különbségek alakultak ki a kínálati árak növekedését illetően: az V., VI. és VII. kerületben például 40 százaléknál is nagyobb volt az áremelkedés, a külső városrészekben (a XXII., XV., XIX., XVIII., X., XVII., XXI., XX. és a XXIII. kerületben) 2014 óta alig 8 százalékos áremelkedés mutatkozott, így például a XX. kerületben 15 százalékos, a XVII. kerületben 5 százalékos, a XXII. kerületben pedig mindössze 4 százalékos volt az emelkedés mértéke.

©

A fenti adatokban szereplő kínálati átlagár az eladásra kínált otthon átlagos négyzetméterárát jelenti, tehát nem azonos az értékesítési árral, mely a konkrét eladási árra utal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát