szerző:
hvg.hu/MTI

A kormány sikernek tartja a családi otthonteremtési támogatást, bár azt egyelőre inkább használt lakások vásárlására igénylik.

 

©

Csaknem 12 ezren igényelték az első félévben a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), ezek összértéke 31,9 milliárd forint – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium adataiból. A tárca a hvg.hu érdeklődésére azt is kiemelte: az idei első hat hónapban több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen. Az otthonteremtési program iránti érdeklődés várhatóan tovább fog nőni, ehhez a kormány részéről minden szükséges forrás rendelkezésre áll, 2017-ben ez 211 milliárd forintot jelent.

Az építőipar is jövőre várja a felfutást. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában azt mondta: az építőipar 2017 második felétől járulhat hozzá egyre nagyobb mértékben a magyar GDP-hez, annak növekedéséhez.

Az országon belül nagyok az eltérések az építőipar teljesítményében, Közép-Magyarországon és a nagyvárosokban sok munka van, másutt viszont kevés – mondta Koji László. Ezt az MTI-nek nyilatkozó bankok is megerősítették. Az OTP Banknál például a legtöbb csokos igénylést Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint a fővárosban nyújtják be.

A támogatási kérelmek több mint felét befogadó OTP Banknál 5147-en igényelték az új csokot, 784-en a kamattámogatott hitelt, míg 43-an éltek az áfa-visszaigényléssel. A bank tájékoztatása szerint az emelkedő lakásárak hatására nőtt az átlagos igényelt összeg, a befogadott havi volumen pedig majdnem duplájára emelkedett az első hónapokhoz képest.

Az OTP-nél, ahogy a többi banknál is, elsősorban használt lakás vásárlására igénylik a támogatást, a kérelmezők 70 százaléka, új lakás építésére 23 százalék, vásárlására 4,6 százalék, míg bővítésre 2,4 százalék kér állami támogatást. Az igényelt hitel átlagos összege 6,2 millió forint. A bank idén országosan 20-40 ezer igénylőt vár, 60 milliárd forintot meghaladó összegben.

©

A Takarékbanknál is többnyire használt lakásra szánják a csokot. Az igénylők 23,9 százaléka a Takarékbanknál is új lakás építésére vagy vásárlására, 71,4 százaléka használt lakás vásárlására, 4,6 százaléka pedig bővítésre használná a csokot. Az új lakás építésére, vásárlására a takarékok által befogadott igénylésekből a legfeljebb 2 gyermekesek aránya 45 százalék, a három vagy több gyermekeseké pedig 55 százalék.

A bank június végéig 1977 csok-igénylést fogadott be, a 10 plusz 10 millió forintos kamattámogatott hitelre 369, az áfa-visszaigénylésre pedig 297 igénybefogadás történt. Az átlagos igényelt hitelösszeg a kamattámogatott hitel esetében 5,9 millió forint. A bank szerint a lakásárak növekedése nem befolyásolta a csok iránti igényléseket, a bank tapasztalata szerint az ügyfelek az év elejéhez képest egyre inkább konkrét kérdésekkel, igényekkel keresik fel a takarékfiókokat.

A K&H Banknál csaknem 1700-an igényelték a megújult csokot július elejéig, az igényelt támogatások összege elérte a 4,2 milliárd forintot. Ebből a 10 millió forintos vissza nem térítendő csok támogatás 1,4 milliárd forintot tett ki, az igényelt áfa-támogatás összege pedig meghaladta a 900 millió forintot. A K&H Banknál a támogatások mellé összesen 8,8 milliárd forint összegben igényeltek hitelt az ügyfelek. Ez azt jelenti, hogy a támogatást igénylő ügyfelek háromnegyede hitelt is kért a támogatás mellé, a hitelek átlagösszege pedig 7 millió forint volt. 

 A Budapest Banknál ennél magasabb, 10 millió forint körüli az átlagos igényelt hitelösszeg, a bankhoz hetente több tucat igénylés érkezik. Mint írták, továbbra is erősebb a kereslet a használt lakások iránt, és leginkább az 1 és 2 gyermekesek igényelték a csokot.

Az UniCredit Bank február eleje óta fogadja az igényeket, eddig csaknem ezren igényelték a csokot, az adó-visszatérítést és a kamattámogatott hitelt. A három vagy több gyermekes családok által igényelt kamattámogatott hitel átlagos összege a banknál meghaladja a 9 millió forintot. Az MKB Banknál január óta az igénylések száma elérte a 400-at, 9 millió forint az átlagos hitelösszeg.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Lehetetlen kimondani ennek a könyvnek a címét

Lehetetlen kimondani ennek a könyvnek a címét

Készüljön: ma este lehet, hogy nem fog tudni fizetni a neten és a városban sem

Készüljön: ma este lehet, hogy nem fog tudni fizetni a neten és a városban sem

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós