szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés két fideszes alelnökének és háznagyának jóval magasabb összegért bérel lakást a parlament, mint a többi képviselőnek – olvasható a szerdai Borsban. A Lakitelekről származó Lezsák Sándor albérlete került a legtöbbe. Van olyan ellenzéki képviselő is, aki megelégszik egy csepeli panellakással.

A törvény szerint nemcsak vidéken, hanem a fővárosban élő képviselők is jogosultak arra, hogy az Országgyűlés Hivatala Budapesten lakást vagy házat béreljen számukra, képviselői fizetésükön felül.

Ez csak akkor jár, ha a politikusnak vagy közeli hozzátartozójának nincs saját tulajdonú lakása a fővárosban. A képviselők bruttó havi illetményének legfeljebb 25 százalékáért, vagyis alapesetben 186 900 forintért köthető bérleti szerződés, de ebbe bele kell férnie a rezsinek is.

A legtöbb politikus albérlete Budapest XIII. és V. kerületében található, közel a Parlamenthez. Lakbérük többnyire a maximális összeg közelében mozog – olvasható a cikkben.

Az LMP-s Ikotity István például ugyanúgy 185 500 forintért lakik valahol, mint a fideszes Répássy Róbert vagy a független Kész Zoltán. A legolcsóbban Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője bérel lakást Csepelen, ő megelégszik egy havi 55 ezerbe kerülő panellakással.

Jóval drágább bérlakásokban élhetnek viszont az Országgyűlés vezető tisztségviselői, mivel az ő havi fizetésük magasabb. A parlament háznagya, a fideszes Mátrai Márta havi 231 140, egyik alelnöke, a fideszes Jakab István 230 ezer forintért lakhat.

A rekorder az Országgyűlés másik fideszes alelnöke, Lezsák Sándor, aki egyébként Lakitelken él. Ő havi 231 900 forintért kap albérletet, ezért az összegért egy Parlamenthez közel eső utcában háromszobás, 84 négyzetméteres bérlakást is bérelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!