szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Syma csarnok után a Hungexpót is megvásárolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, azt nem mondják meg, mennyiért. Egyelőre azt sem tudni, mennyit költenének rá, és mik a tervek, csak annyit közöltek az MNV-től, hogy jelentős fejlesztést szeretnének végrehajtani a kőbányai vásárvárosban. Korábban lehetséges olimpiai helyszínként is emlegették a Hungexpót – derül ki a Napi.hu cikkéből.

Az MNV körülbelül hárommilliárd forintért vette meg az addigi tulajdonostól a Syma rendezvény- és kongresszusi központot áprilisban – derül ki a vagyonkezelő honlapján elérhető adatokból. A Syma közvetlen szomszédságában építik a Puskás Ferenc Stadiont. Az aktuális helyszínkiválasztási javaslat alapján ott tartanák a 2024-es olimpia nyitó- és záróünnepségét, ha Budapest nyerné el a rendezés jogát. A Syma rendezvényközpontban tízezres csarnokot alakítanának ki, ott tartanák a tornaversenyeket.

Az MNV a Hungexpót is megvásárolta, ennek vételára a Syma vételárának többszöröse lehet, de pontos számot nem tudni.

A Hungexpót a Fonciere Polygone Hungária (FPH) Kft-től vették meg. "A Fonciere Polygone Hungária Kft. többségi részesedésével összefüggő tranzakcióval kapcsolatos döntések minősített adatok, így azokra vonatkozóan nem áll módunkban felvilágosítást adni. A nemzetstratégiai minősítéssel kapcsolatosan a francia tulajdonos részéről társaságunkhoz nem érkezett észrevétel" – közölte a vételárral kapcsolatban az MNV.

Ganczer Gábor Hungexpo-vezérigazgató a Napi.hu-val ugyancsak azt közölte, hogy az FPH vételára üzleti titoknak minősül, a cég vezetősége nem kívánja nyilvánosságra hozni. Tájékoztatása szerint az üzletrész eladása egybevágott a francia tulajdonos stratégia elképzeléseivel, mivel az a terület fejlesztését szolgálja.

A Hungexpo területén két, nyolcezres csarnokot építenének, valamint ott működne az olimpiai sajtó- és közvetítőközpont, ha Budapest olimpiát rendezhetne.

Az állam nagyszabású fejlesztést tervez a Hungexpo területén. Az ezzel a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította 2016. október 13-ai rendeletében.

Az MNV szerint a fejlesztési koncepció véglegesítése folyamatban van, erre hivatkozva nem tudtak felvilágosítást adni a beruházás költségeivel kapcsolatban. Csak annyit közöltek, hogy modern, hatékony, elegáns, parkosított, megnövekedett befogadóképességű kiállítási, kongresszusi, rendezvény és találkozási központot szeretnének kialakítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!