szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két és félszer nagyobb az ütem, mint az uniós átlag.

Míg uniós átlagban az idei második negyedévben 4 százalékkal nőttek a lakásárak, Magyarországon és Lettországban több mint 10 százalékos volt a drágulás, ami a legjelentősebb emelkedés volt az EU-n belül – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. Az Eurostat adatai szerint Ausztriában 9 százalékos áremelkedés következett be, ezzel párhuzamosan a román piacon 7 százalékkal, Csehországban és Szlovákiában pedig 6 százalékkal nőttek a lakásárak. Lengyelországban csak 0,4 százalékos volt a drágulás, ami lényegében inkább stagnálásnak felel meg.

Magyarországon nőtt leginkább a lakásépítési kedv is, a kettőnél több lakásos társasházakra kiadott engedélyek száma több mint 230 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A második Portugália lett, ahol a múlt év második negyedéhez képest 155 százalékos volt a növekedés. A régiónkban Ausztriában és Romániában mondható még élénknek a piac, ezekben az országokban 54, illetve 37 százalékos volt a bővülés, de Lengyelország is két számjegyű, 15 százalékos növekedést ért el.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kiugró eredmény nem meglepő, adatai szerint az új lakások iránti kereslet az elmúlt egy évben 43 százalékkal nőtt, a kínálat pedig 53 százalékkal bővült. A kínálat az új lakások piacán a következő hónapokban várhatóan tovább növekszik majd, mert sorra kerülnek piacra az idén építési engedélyhez jutó lakásfejlesztések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!