szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövőre kezdődhet meg az építése, és 2020-ra készülhet el Nyugat-Európa legmagasabb lakóháza London keleti részén. A beruházók kínaiak, akik a bizonytalan politikai és gazdasági körülmények ellenére is biztosak abban, hogy a brit főváros ideális helyszín a projektnek.

A Greenland Group, Kína harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztője építteti azt a lakóházat, a Spire-t, amely London legújabb építészeti látványossága lehet. A 67 emeletes épület építési munkálatai jövőre kezdődhetnek meg a város keleti részében fekvő Canary Wharf mellett. A környék az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbé vált, köszönhetően annak, hogy közel van az üzleti negyedhez. Ráadásul a Temze egy olyan kanyarulatában fekszik, ahonnan páratlan kilátás nyílik a metropoliszra.

A minden igényt kielégítő ingatlant, amelyben 861 apartmant alakítanak ki, a HOK építésziroda tervezi. Olyan magas épületet álmodtak meg, amilyet csak lehet: ha tovább nyújtották volna a tornyot, az akadályozta volna a londoni városi repülőtér légi forgalmát.

Az építtető képviselője, bár elismerte, hogy az Egyesült Királyság esetleges távozása az Európai Unióból hatással van az ingatlanpiacra, bízik abban, hogy a Spire sikeres vállalkozás lesz. "Úgy érezzük, hogy London előnyei – a globalitása, kozmopolitanizmusa, és az, hogy a világkereskedelem egyik központja – pozitív jövőt vetít előre, mind az ingatlanpiacon, mind a gazdaságban” – magyarázta a Bloombergnek Wenhao Qian. 

A kínaiak optimizmusa Faisal Durrani, a Cluttons brókercég szakértője szerint abból fakadhat, hogy Londonban hatalmas a lakáshiány. Igaz, a belföldi kereslet nem az újépítésű luxusotthonok iránt nagy, ám ez idővel akár meg is változhat. Számos külföldi vevő pedig kifejezetten az ilyen ingatlanokat keresi a brit fővárosban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!