szerző:
hvg.hu

A közönség is megszavazhatja a kedvenc modern épületét a Média Építészeti Díja 2016 során.

Kihirdette a hat döntős épületet és az öt döntős építészeti tervet a Média Építészeti Díj nemzetközi zsűrije. A versenyt az Építészfórum rendezi, díjat két kategóriában osztanak: épületeket és terveket díjaznak. Az idén 91 épületet és 67 tervet neveztek be, az előzsűri értékelése szerint pedig a benyújtott pályázatok azt bizonyítják, hogy a magyar építészek és ügyfeleik tudják, hogy hogyan navigáljanak okosan és jó érzékkel a modernizmus, a kortárs irányzatok, a tradícionalizmus és a kézművesség uralkodó szelei közt a krízis sújtotta Európában. Mindeközben nem félnek égető társadalmi problémákat felvetni, és ezekre jól átgondolt fenntartható válaszokat adni.

Az előzsűri nemzetközi szakemberekből állt, vezetője Indira van't Klooster, az A10 magazin holland szerkesztője volt. Ő társaival összesen hat épületet és öt tervet juttatott a döntőbe, a végső győztest a december 11-i gálán fogják kiosztani, ahol a döntőbe jutott munkákat be is kell mutatnia az alkotóknak. A döntő zsűrijében helyet a magyar média szakemberei fognak dönteni arról, melyik épület és terv nyeri a Média Építészeti Díjat.

Az épület kategóriában a döntőbe jutott az ózdi gyártelep rehabilitációja, a Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten, a CEU új belvárosi épületegyüttese, az Arkt Művészeti Ellátó, a Time Box: pavilonok a Mikháza Régészeti Parkban, illetve a debreceni Szent György templom.

A tervek esetében a 4 tagú szakmai előzsűri nem azt tekintette legfőbb szempontnak, hogy jó épület válna-e a pályázatokból, hanem a témákat, amelyekre felhívják a figyelmet. A terv kategória döntőjébe a Napfényműterem a Magdolna-negyedben, a Csontváry Múzeum, a Mesterségek Műhelye Tiszavasváriban, a Nagy aktivitású radioaktív hulladék végleges tároló látogatóközpont és DEMO Labor valamint a Salgó vára: egy nem vár rekonstrukció című pályamunkák jutottak.

Az összesen 2,1 millió forint összdíjazású és értékes nyereményekkel kiegészített eseményen a két fődíj mellett több különdíjat is osztanak: van zsűri különdíja, energiahatékonysági különdíj, belsőépítészeti különdíj, Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíj és Index Különdíj is.

Ezek mellett az épület és a terv kategóriában is kiosztanak majd közönségdíjat - ehhez a neten lehet értékelni mind a 91 épületet és 67 tervet is, de az Építészfórum Facebook-oldalán is végig lehet nézni a nevezett épületeket és terveket és lájkokkal segíteni őket. A közönségtől a 7 legtöbb pontot kapó munkákról végül a díjkiosztó közönsége fogja eldönteni, hogy melyik a legjobb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!