szerző:
hvg.hu

A kétezer fős nyírségi falu csak kiállítóterem építésére pályázott, de az állam megdobja a községet egy gigaberuházással.

Nyitóképünkön a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Felcsúton közzétett óriásplakátja látható.

3 milliárd forintból space-központ épül Farkas Bertalan kétezer fős szülőfalujában, Gyulaházán – írta a Vastagbőr a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatra hivatkozva. Bár a falu csak kiállítóterem építésére pályázott, űrközpontot kapnak, ami beleillik a Felső-Tiszavidék fejlesztésére megálmodott nagyívű tervekbe. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter városában, a Gyulaházától 10 kilométerre található Kisvárdán is felturbózzák az élménykínálatot.

Farkas Bertalan: Nem tudok visszazökkenni a földi körülmények közé

Farkas Bertalan 35 év alatt sem tért napirendre afelett, hogy elszakították az égbolttól és kirakat-asztronautát faragott belőle az állam, ráadásul az ország ennek ellenére sem ünnepli kitartóan. Leginkább egyébként egy második űrrepülés hiányzik neki. A koszorús dandártábornok-űrhajóssal nemzeti naivitásról, elnyomott mellszobrokról és Szijjártó Péter űrprogramjáról beszélgettünk. Ja igen: Magyari Béláról is megvan a véleménye.

Gyulaházán már régóta látható űrhajós-kiállítás. Bardi Béla polgármester a Szon.hu helyi hírportálnak azt mondta, még ő sem tud konkrétumokat a készülő gigaberuházásról, mert annyira friss a határozat. Igaz, a múlt év végén már egyeztettek az illetékesekkel.

Elmondta, hogy a kiállítóterem megépítésére azért pályáztak, hogy a falu befogadhassa a bezárt Közlekedési Múzeum teljes űrrepülés-történeti anyagát, illetve a repüléstörténeti anyag egy részét. Azzal érveltek a döntéshozóknál, hogy már 25 éve működik a községben egy hasonló kiállítás, valamint Farkas Bertalan is itt született. Már akkor felmerült, hogy valami nagyszabásúbbat is rendezhetnének itt, olyasmit, mint a NASA Gateway to Space kiállítása. Bardi azt mondta, örülnek a lehetőségnek, és remélik, hogy a készülő turisztikai attrakció tömegeket csábít majd Gyulaházára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meddig tart elverni a kaszinóban 440 milliárd forintnyi pénzt? Maláj aranyifjak menekülőben

Meddig tart elverni a kaszinóban 440 milliárd forintnyi pénzt? Maláj aranyifjak menekülőben

Elképesztő mennyiségű pénzt tettek félre a magyarok a nyugdíjukra

Elképesztő mennyiségű pénzt tettek félre a magyarok a nyugdíjukra

Közbelépett az EU, nem egyesülhet a Siemens és az Alstom

Közbelépett az EU, nem egyesülhet a Siemens és az Alstom

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Annyira meleg novemberünk van, hogy nyílnak a tavaszi virágok

Annyira meleg novemberünk van, hogy nyílnak a tavaszi virágok

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA