szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tereprendezés és a fák kivágása már megkezdődött . Az új fürdő elvileg jövő nyárra elkészül.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. hétezer négyzetméteres fürdőkomplexumot épít a Csillaghegyi strandon, ehhez azonban 246 fát kell kivágniuk - írja az Átlátszó. A hárommilliárd forintos beruházás alapkövét január végén tette le Tarlós István főpolgármester, Varga Mihály gazdasági miniszter, és Szőke László, a BGYH vezérigazgatója. Azóta az építkezés előkészületeiként el is kezdték kivágni a fákat, a kivágni szándékozott 246 fa helyett elvileg 94-et fognak ültetni.

Az Árpád Forrásfürdő fejlesztésére vonatkozó közbeszerzést tavaly szeptemberben írta ki a BGYH, és decemberben kötöttek szerződést a Kalotherm Zrt.-vel, amely 3,1 milliárd forintért végzi el a munkát. A nyílt tenderen ajánlatot tett még a West Hungária Bau (WHB) Kft. és a ZÁÉV Zrt. is, de mindkét céget hiánypótlásra szólította fel a BHGY. A dokumentáció szerint a WHB nem teljesítette ezt határidőben, ezért az ajánlata érvénytelen lett. A ZÁÉV teljesítette ugyan a hiánypótlást, de így sem nyert, mert a Kalotherménél bő 400 millióval drágább, nettó 3,58 milliárd forintos ajánlatot tett.

A közbeszerzési dokumentáció szerint a ZÁÉV 2016. december 7-én előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be a BGYH-hoz arra hivatkozva, hogy a Kalotherm érvénytelen ajánlattal nyerte meg a tendert, de a kérelmet a BGYH két nappal később, december 9-én elutasította.

Az építkezés egyelőre még nem kezdődött el, de az előkészületei már zajlanak. A helyszínen dolgozó munkások is megerősítették az Átlátszó munkatársainak, hogy már elkezdték a területen a fák kivágását – erről a helyszínen tuskók, fűrészpor és levágott ágak tanúskodtak.

A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda által készített és az Átlátszónak kiadott kertépítészeti műleírásban azt írják, "a területen kivágásra kerül 246 fa 3 700 cm átmérővel. Átültetésre kerül 7 db idős tiszafa erős visszavágást követően és egy kis mamutfenyő. A fák kivágására az épület építése, a burkolt felületek kialakítása és a fák egészségi állapota miatt (11 db) kerül sor. A kivágott fák pótlására telken belül elültetésre kerül 94 db 30/35 méretű fa, összesen 940 cm átmérővel.” Eszerint csak 11 fa beteg a kivágandók közül, de a kivágott fáknak csak a 38 százalékát pótolják újakkal.

A BGYH azt közölte az Átlátszóval, hogy a fejlesztésnek köszönhetően Budapest egy újabb, egész éven át nyitva tartó fürdőegységgel gazdagodik, ami önerőből, állami támogatás nélkül valósul meg. A projekt keretében a Csillaghegyi strand területén egy 7000 négyzetméteres, teraszos kialakítású fedett fürdő létesül, amelyet összekötnek a meglévő, felújításra kerülő "bunker" épülettel.

A hegyoldalban épülő, hétszintes létesítményben helyet kap egy 33×25 méteres úszómedence, – mely alkalmas lesz úszóversenyek és vízilabda mérkőzések lebonyolítására is – tanmedence, wellness részleg, panorámás étterem, egyik szintjén pedig egy 500 négyzetméteres gyerekparadicsom létesül, hogy a kisgyermekes családok számára egész évben biztosított legyen a fővárosban a fürdési lehetőséget. Kialakításra kerül egy szaunavilág is, mely kibérelhető területként, a fürdőtől lezártan is üzemelhet, ennek érdekében a külső bejárathoz váltókabinos öltöző csoportot terveznek, vizesblokkal. A szaunavilágban helyet kap aromaszauna, ördögszauna, gőzkamra, nagyméretű panorámás finnszauna, hideg- és melegvizes merülő medencével. A külső teraszon körpanorámás élménymedencét terveznek kiépíteni.

A fürdő üzemeltetéséből adódó elfolyó vizek hőtartalmának további kihasználására hőszivattyús rendszereket építenek, melyek az épület fűtését szolgálják. Az épületre emellett napkollektorok és napelemek is kerülnek.

A beruházás időtartalma 20 hónap, nyitás elvileg 2018 nyarán várható.

A csillaghegyi strand területére egyébként egy sípályát és egy focipályát is terveztek, de az Átlátszó azt írja, idén februárban eredménytelen lett az erre kiírt tender, mert senki nem tett rá ajánlatot.

A ciikk megjelenése után a BGYH pontosította a kivágott fák számára vonatkozó adatot. Közleményében azt írja:

A tervezők által meghatározott szükséges fakivágás száma 246 darab, azonban hivatalos engedélyt 124 darab fa kivágására kapott a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.Társaságunk azonban még az engedélyezett számnál is jóval kevesebb fakivágással számol, amelynek pontos meghatározására jelenleg is folynak a tárgyalások. Törekedni fogunk, hogy a kivitelezés során minél több meglévő és egészséges fát megtartsunk, jelen számításaink szerint 62 darab fát kell kivágnunk és 554 darab fa pótlásáról fogunk gondoskodni. A sűrűn fásított telken belül (mely cirka 10 hektár) 554 darab fa elültetése nem biztos, hogy indokolt, ezért a fapótlási kötelezettség teljesítése érdekében fel kívánjunk venni a kapcsolatot a kerületi Önkormányzattal, hogy helyi intézményekbe (óvoda, iskola stb.) fapótlási kötelezettségünkbe történő beszámítással fákat ültethessünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!