szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ugyan egyetlen 115 évesnél idősebb magyar sem él, az állam felkutatná az ő ingatlanjaikat. A kormány javaslata első ránézésre furcsa, de mégis van értelme.

Az államra szállhat át az ingatlan, ha nem találják a tulajdonost vagy az örököseit – jelentette be Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: az országban lévő 18,3 millió ingatlanbejegyezés nagyjából tizedében hiba van. Ez általában azt jelenti, hogy a négy szükséges adat – név, lakcím, születési dátum, értesítési hely – közül legalább egy hiányzik vagy rosszul adták meg.

A kormány egy első ránézésre nagyon furcsa törvényjavaslattal oldaná meg a problémát. Meg akarják ugyanis keresni az összes olyan ingatlan tulajdonosát, aki 115 évesnél idősebb. Ilyen ember persze nem él Magyarországon, de az egész világon is csak öten, vagyis a módszer arra lesz jó, hogy kiszűrjék, ha a tulajdonos már nem él, de a halála után elfelejtették az ingatlant átírni más nevére.

Ha a helyi járási hivatal nem találja meg a tulajdonos örököseit, akkor egy póthagyatéki eljárást indítanak, ebben az államra szállhat át az ingatlan. Az épület sorsáról az önkormányzat döntheti el, saját maga hasznosítja-e, vagy az ott élők vehetik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!