szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindenkit érint majd az újra bevezetendő útlevél-ellenőrzés a határon – jelentette be csütörtökön Lázár János, a miniszter maga úgy értékelte az intézkedés hatását, hogy "lesznek még sorok és káromkodás".

Ismét bevezetik a határellenőrzést a déli, külső schengeni határokon, azaz mindenkinek, EU-s és nem EU-s állampolgároknak ellenőrzik egy  február 16-án elfogadott  brüsszeli döntés nyomán – ezt jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján. Ez Lázár szerint is torlódásokhoz, várakozáshoz vezethet.

A kormány ezen túl fél évvel meghosszabbítja az egész ország területére érvényes tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Május 1-jére a magyar-szerb határszakaszon a második kerítés is felépülhet mintegy 150 kilométer hosszan. A miniszter ismertetése szerint a mostani beruházás 38 milliárd forintos költségével 284 milliárd forintra nő a déli határszakaszon a kerítés költsége.

A kormány ötven éves távlatokban tervez

2060-ig szóló demográfiai programot készít elő a kormány, ösztönözné a gyerekvállalást, csökkentené a halálozásszámot, de kihatna az oktatásra, munkavállalásra is. Megtárgyalta a kormány a Magyar Ifjúság Kutatás eredményeit is, és további egyeztetések következnek. 2024-30-ra el kéne érni, hogy a férfiaknál 79-80, a nőknél 85 év legyen a születéskor várható élettartam. A kormány szerint trendfordulót tapasztalhatunk a gyerekszületések számában (nekünk nem ezt mondták a szakértők), de a születésszámnak nőni kell, a halálozásszámnak pedig csökkennie.

Aki eléri a 115 évet, igazolja a tulajdonát

A Magyarországon lévő 18 309 000 ingatlanbejegyzésből 1 800 000-ban hiba van, nincs meg az a szükséges négy adat (név, lakcím, születési dátum, értesítési hely), ami kellene. Olyan törvényjavaslatot ad be a kormány, amely szerint, ha a tulajdonos 115 évesnél idősebb, azt a helyi járás hivatal meghirdeti, keresni fogja a tulajdonost vagy örökösöket, és ha nem találja, akkor az államra száll a tulajdon egy póthagyatéki eljárás keretében. Az ingatlanokat az önkormányzatok hasznosíthatják, megvehetik a bentlakók, vagy ahogy a helyhatóság dönt.

Homogenitás? Milyen homogenitás?

Szövegértelmezés: Orbán beszéde arra vonatkozott, hogy Magyarország mitől értékes a régióban. Az inkriminált rész a betelepítés ellen szólt, ennek a megőrzéséről szólt az orbáni beszéd, folytatja le Lázár azt a szövegmagyarázatot, amelyet Németh Szilárd civilkisöpréses beszédje után is megtett. A beszéd nem a romák ellen szólt. (Orbán szövege betűhíven: "Ha csak a neveket itt felolvasnánk, lenne itt minden: a bunyeváctól a svábig, de ettől függetlenül ez mégiscsak etnikailag egy bizonyos sávon belül maradó sokszínűség. Tehát egyfajta etnikai homogenitás, egy civilizáción belül vagyunk. Szerintem ennek a megőrzése kulcskérdés.")

Jó és őrült ötletek milliárdokért

Sátoraljújhelyi üveghíd és társai – mi szükség van ezekre a fejlesztésekre? Ezt szerette volna megtudni egy újságíró Lázárról. Az üveghíd már működő, létező kalandparkokra, szórakoztatóipari attrakcióra vezeti az embereket – hangzott a válasz. "Ha a sátoraljaújhelyiek úgy gondolják, hogy erre szükség van, hadd épüljön meg." Ez Kelet-Magyarország egyik legnagyobb turisztikai attrakciója. A gyulaházi űrközpont mögött is megvalósíthatósági tanulmány áll, és számokat vállal a pályázó. "Vannak jó ötletek, vannak őrült ötletek", a lényeg, hogy támogassa a kormány az ötleteket.

A Puskás Stadion 90 milliárdról és egyéb fejlesztésekről szólt, majd 100 milliárdra emelkedett, és csak a stadion maradt, ami most nettó 142 milliárd forintra emelkedett, hogy is van ez? Lázár: csak azt a számot tudja megítélni, ami a dokumentumokban szerepelt, ez 136 miliárd volt, amire nemzetközi tendert írt ki, a legolcsóbb ajánlat ennél magasabb lett. 15-30 százalék eltérésig világos szabályok szerint jár el a kormány, 30 százalék felett pedig nem fogadható el túllépés a közbeszerzéseken. A fejlesztés tartalmát nem tudja Lázár pontosan, de lesz múzeum, parkoló, étterem a stadion mellett.

A roma felzárkózás miatt jobb csendben maradni

Híd a munka világába, hát "volt ennél sikeresebb programunk", mondja Lázár. Az Emmi megvonta a támogatást, az EU pedig visszakéri a pénzt. Egy újságíró megkérdezte: Farkas Flóriánnak milyen eredményei vannak? "Ezt a cigányságnak kell eldöntenie", mondja Lázár, aki megérti a kritikákat, "tudom, vannak hibák, szabálytalanságok, adminisztratív nehézségek". Ha a sajtó folyamatosan ostrom alatt tartja az ORÖ-t és vezetését, az rombolja a romák felzárkóztatásának esélyeit. A 4-es metró visszaélései jóval nagyobb kárt okoztak.

Apropó 4-es metró: a pénzek visszafizetése 60 nappal az ítélet után megtörténik, 59 milliárdot fizethet a főváros, amiben a kormány vélhetően segít. Ezután lehet a beruházókon visszakérni-követelni-perelni az összeget. Mi a helyzet a MAHIR-oszlopok miatt fizetendő kártérítéssel? Az aláírónak kell viselni a felelősséget Lázár szerint, ez igaz a MAHIR-ügyben is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!