szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem is olyan régen, tavaly szeptemberben nyílt meg a CEU megújult campusa, amelynek bejárásán a hvg.hu is ott volt. Akkor alighanem kevesen gondolták, hogy szinte napra pontosan hét hónappal később életbe lép az intézmény ellehetetlenítésével fenyegető jogszabály.

A Közép-európai Egyetem (CEU) meglévő épületrészek felújításával és újraépítésével a legkorszerűbb minőségi elvárásoknak is megfelelő épületegyüttes létrehozására törekedett. A nyilvánvaló építészeti értékeken túl a létesítmény akusztikai minősége is példaszerű- írta januárban a magyarepitestechnika.hu szakportál.

A rektor, Michael Ignatieff, aki a Harvardról érkezett Budapestre – és visszajár tanítani az ottani Kennedy Schoolba, Amerikába – elmondta, hogy még az otthoni intézménye sem ennyire korszerű. Ignatieff nemcsak fenntarthatósági szempontokról beszélt a bejáráson, hanem az oktatástechnológiáról is.

Táblákat az új épületekben nem találhatnak az ott tanuló diákok. Hanem olyan interaktív digitális-elektronikus kijelző felületeket, amelyekre lehet írni digitális „filctollal”, lehet odaimportálni felhőalapú alkalmazásokból, pen-drive-okról bármilyen tartalmat, de wireless kapcsolat révén nemcsak a tanárok, hanem a diákok is kivetíthetnek a táblafelületre (amit persze a végtelenségig meg lehet hosszabbítani, illetve nagyítani-kicsinyíteni).

A projekt leglátványosabb része kétségtelenül a Sheila O'Donnell és John Tuomey által tervezett Nádor utca 15. alatti új épület, amely formabontó homlokzatával termet kapcsolatot a klasszikus és a modern építészet között. Ezen túl 2019-ig a kampusz további hat épületét is felújítják, összesen 35 000 négyzetméteren- írta a tervlap.hu.

Az új épület a jelenlegi legkorszerűbb technológiával készül, így a tervezők az automatikus fűtés/hűtés mellett a minimális energiakibocsátásra is nagy hangsúlyt fektettek. A hűtést a hagyományos légbefúvók helyett a plafonon lévő csövekben keringő hideg víz fogja biztosítani. Az új terek lehetőséget adnak egy négyszintes könyvtár és egy új konferenciaterem kialakítására, ami mellett számos közösségi tér is segíti majd a diákok közti interakciót.

Ennek szellemében hozzák létre a tetőteraszt is, ami egy egybefüggő hatalmas közösségi teret alkot, ahol jó idő esetén akár kisebb létszámú tanórák megtartására is lehetőség lesz.

Ez volt szeptemberben. Régen volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

A megvalósult 22. század – hipermodern épületet avattak a belvárosban

Hatmilliárd forintnál is többe kerültek az európai kontinensen egyedülállóan modern egyetemi épületek, a CEU Nádor utcai új komplexuma. Szeptember 12-én nyílt meg az új campus, most a hvg.hu munkatársa is bejárhatta a renovált, illetve újonnan felhúzott szárnyakat.