Szalai Anna
Szalai Anna
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tovább öntik a pénzt a főváros első kerületében álló néhai Ybl-villa újjáépítésébe. Az Európai Unió hivatalos értesítőjében megjelent tájékoztató szerint az MNB egyik alapítványa nettó 145 millió forint értékű szerződést kötött a TSPC Mérnökiroda Kft.-Raw Development Kft. cégekkel a felújítás befejező munkálatainak felügyeletére.

A megbízási szerződés értelmében a pályázatra egyedüli ajánlattevőként jelentkező cégpáros feladata lesz a Csónak utca 1. szám alatti egyedileg védett műemlék-ingatlan művészeti galéria és étterem létesítmény kialakítását szolgáló teljes körű műemléki befejező építési munka második ütemének, lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatainak ellátása nettó 145 millió forintért. Ezzel egyébként tízmillióval maradtak el az alapítvány eredetileg becsült áránál.

Az épület befejező kivitelezési munkálataiért 989 millió forintot fizet a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) a Magyar Építő Zrt.-nek. A Puskás Stadion egyik fővállalkozójaként is nagyot kaszáló Magyar Építőt tavaly vásárolta meg a Körösaszfalt Zrt., amelynek anyacége az “új Közgép”-ként emlegetett Duna Aszfalt Kft., ami Szíjj László érdekeltsége.

Egyik cég sem ismeretlen az érdeklődő olvasók számára. A TSCP tervezőiroda, illetve vezető tervezője Kádár Mihály számos beruházásban működött közre az elmúlt években. Így például tervezőként vettek részt Győr új sportkomplexum-beruházásában, illetve a Tüskecsarnok melletti uszoda létrejöttében. Műszaki ellenőrként dolgoztak a Magyarság Háza kiállításának létrehozásakor, míg projektmenedzserként működnek közre a Nemzeti Táncszínház Millenárison készülő új játszóhelyének kialakításában.

Ennél jóval érdekesebb a RAW Development Kft. szerepvállalása. Az MNB alapítványai alig néhány hónappal a megalapítása után kezdték el megbízásokkal elhalmozni a Raw Development nevű kft-t, amely egy év alatt nagyjából 100 millió forintnyi megrendelést kapott a legfontosabb MNB-s ingatlanprojektek menedzselésénél. A céget Matolcsy unokatestvérének és az egyik MNB-alapítványt igazgató feleségének ingatlancége alapította.

A Raw Development Kft.-t 2014 novemberében alapította a Lakásépítő T.2-Invest Kft., ami tavaly augusztusig a kivitelező cég tulajdonosa volt. A Lakásépítő T.2 Kft. 2001 és 2013 között Szemerey Tamás, az MNB elnökének unokatestvére tulajdonában állt, ám 2013 augusztusára ő kilépett a cégből. Most három tulajdonosa van a cégnek: Schnaider Judit, Szabó Erika és Szilágyi Béla.  Akikről a 444. hu korábban kiderítette, hogy számos szálon kötődnek Szemereyhez. Schnaider és Szabó több Szemerey-cégben tölt be különböző tisztségeket (Bankonzult Immo, Bankonzult Commerce, Bankonzult Balaton, Eco Great), Szilágyi Béla pedig Szemerey Tamás sógorának üzlettársa. Rövid ideig ennek a cégnek a tulajdonosa volt az a Kaláris-Haris Üzletház Kft. is, amelyen keresztül Szemerey Tamás megvásárolta a XIII. kerületi Riverloft egyik luxuslakását, egy másik érdekeltségével felújíttatta, majd a 200 millió forint értékű ingatlan használatát átengedte Matolcsy Ádámnak. A Kaláris-Haris 20 százalékban Szemerey Tamás és felesége tulajdona, 80 százalékban pedig Szemerey Tamás sógornőjéé – derítette ki az azóta bezáratott Népszabadság. A RAW jelenlegi tulajdonosa a Faberco bt., amelynek kültagja Schiff György, aki egyben a Raw Development ügyvezetője is. Schiff 2015 áprilisától ügyvezetője a Raw-nak, a Faberco-nak pedig 2011-től kültagja. Az általa igazgatott céget idén augusztusban vette meg a bt., ahol kültag.

A Matolcsy György vezette jegybank Pallas Athéné alapítványai eddig18 ingatlant szereztek meg. Ennek részeként vásárolta meg a PADA 4,6 milliárdért 2014 decemberében az első kerületi Ybl Villa ingatlanberuházást, az építkezés évek óta állt.

©

Az eredeti épület Ybl Miklós tervei alapján, gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni első magyar kormány pénzügyminiszterének megbízásából készült. A Vár oldalában 1870–72 között épült gyönyörű kilátású, háromemeletes rezidencia a második világháborúban bombatalálatot kapott, és teljesen megsemmisült. A Vár rekonstrukciója során a villát nem állították helyre, a romokat eltakarították, és a telek üresen maradt. A Budai Vár tövében lévő telket a Budapanoráma Kft. vette meg 2000-ben, azzal a céllal, hogy legkésőbb 2007-re befejezik. A Budapanoráma Kft. által megálmodott palota terve azonban erős indulatokat váltott ki a műemlékvédelmi hatóságokból és a városvédőkből is. Az egyik legproblémásabb építészeti megoldás az volt, hogy a csúcspanorámával rendelkező helyen az épület első és második emeletének Dunára néző falait - az ablakkeretek és a kődíszítések meghagyásával – antireflexiós, nem tükröződő üvegből építette volna meg. De soha nem kaptak rá engedélyt. Ezután tett visszautasíthatatlan vételi ajánlatot a PADA.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor